"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Legendaarne Palestra taas laval (0)
11. mai 2009
Reet Krieger

Legendiks saanud Palestra peab täna draamateatris oma 30. lavasünnipäeva, ansambli looja ja väsimatu treener Reet Krieger lubab külalistele rõõmumöllu, endises kvaliteedis tantsu ja üllatusi.

Veerand sajandit tagasi unistas iga teine Tallinna tüdruk Palestrasse tantsima pääsemisest. Sest Palestra tähendas vahvat seltskonda, põnevaid üritusi-väljasõite-laagreid ning loomulikult kõige paremat tantsutaset. Aastad on läinud, kuid Palestra pole muutunud. «Tihti küsitakse, kas aja möödudes ei peaks muutuma ja teistmoodi tegema hakkama. Ei pea!» on Reet (pildil) kaljukindel. «Miks peaksin tegema nagu teised? Minu käekiri on samaks jäänud – tahaks oma tantsus näha samasugust ilu ja rõõmu.»

Reet ütleb, et tüdruk, kes tahab Palestrasse püsima jääda, peab kõvasti tööd tegema. «Alguses teeme pikka aega ainult rasket trenni. Seda süsteemi mul küll ei ole, et natuke treenime ja hakkame kohe esinema,» räägib treener. «Esimene Palestra rühm tegi ju viis aastat trenni, enne kui esinema sai.»

Praegu on samuti – enne ei tee treener ühtegi kava, kui pole kindel, et tüdrukud on selleks valmis. «Kui vaatan, et võimed hakkavad tulema, alles siis tekib isu teha. Lava on püha koht, sinna ei saa astuda sissepoole jalgadega,» naerab Reet.

Olulisemaks kui head füüsilised eeldused ja rütmitunnetus, peab Palestra looja õigeid väärtushinnanguid. «Kes tahab tulla Palestrasse, peab olema inimene kõige paremas mõttes,» märgib ta. «Esimestel aastatel on väga oluline ka vanemate suur toetus.»

Kui tavaliselt üritatakse tantsutrupid kokku panna võimalikult ühes mõõdus kleenukestest tüdrukutest, siis Reet leiab, et igale tüdrukule tuleb anda võimalus. «Palestras pole kunagi tüdruku välimusele rõhku pandud,» ütleb Reet. «Mulle on sageli ette heidetud, et Palestra tüdrukud pole piisavalt saledad ega ühe pikkusega. Kunagi lajatati isegi üleriigilises päevalehes minu tüdrukute kohta, nii et vähe polnud: «Paksud kintsud, hüplevad rinnad».» Selline suhtumine on Reedale mõistetamatu. «Oluline on, et noor inimene püüdleks vaimse ja füüsilise tasakaalu saavutamise poole, mitte ei üritaks end iga hinna eest kehtiva iluetaloni mõõtu näljutada. Tahan, et neist kasvaksid terved, emotsionaalsed eesti tüdrukud.»

Tüdrukutelt eeldab Reet nelja lihtsat omadust – lihtsust, töökust, ausust, headust. «Ühiskonna muutunud väärtushinnangud – tarbimise, edukuse ja ilusolemise kultus – mõjuvad inimestele muserdavalt. Praegused lapsed on nagu väiksed vanainimsed, kogu aeg mures,» räägib treener, kes on töötanud mitme põlvkonna noortega.

Pikaajalise treeneritöö ning tantsukunsti edendamise eest esitas Põhja-Tallinna valitsus Reeda Tallinna teenetemärgi kandidaadiks.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.