"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Linna parim, Nõmme turg avas pärast remonti väravad (0)
18. mai 2009
Nõmme turul saab väiketootja ise oma aiasaadusi müüa, teenides niiviisi endale ja oma perele lisasissetulekut.

Linna vastselt avatud parimal turul ootab ostjat aus ja soodsa hinnaga eestimaine kaup. Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra sõnul oli nende siht luua Nõmmele linna parim turg, kus kindlustatud soodne hind, kvaliteetne toodang ja head tingimused kauplejatele.

Vähem kui poole aastaga sai Nõmme keskuse tõelisest häbiplekist Eesti esindusturg. Küllap mäletavad paljud, et vanal turul oli nii mõnelegi kaupmehele probleemiks heakorra ning toidukäitlemise nõuete tagamine. Uuel turul on need probleemid lahendatud.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul on tähtis, et Nõmme turg on munitsipaalturg. «Ehk annab see eeskuju teistelegi, näiteks Balti jaama või keskturule, millega ei saa alati rahul olla,» lausus linnapea. «Inimesed käivad Nõmme turul mitmel põhjusel, osa ehk sellepärast, et siin käisid nende vanemad ja vanavanemad, teised ehk sellepärast, et siin müüdav kaup on parem. Tähtis on aga, et inimesed saavad vabalt kaubelda ja tunda end mõnusalt.»

Turu pindala on üldjoontes sama suur kui varem, tegelik müügipindade maht aga suurenenud. Varem oli turul väga palju lagunenud ja kasutuseta seisvaid putkasid, nüüd on kogu territoorium arukalt ära kasutatud.

Sisemüügikioskites on müügipinda ligikaudu 720 m2, välilette kokku 172 meetrit. Turul on kaht tüüpi müügipinnad: platsi keskosas statsionaarsed sisemüügikioskid, parklapoolses osas hooajakaupade müügiks mõeldud teisaldatavad välimüügiletid.

Linnaosavanem Vakra nentis, et turg on ikka olnud üks Nõmme sümboleid, seal on kaubeldud üle saja aasta. «Kahjuks oli sellest kohast viimastel aastatel saanud pigem häbiplekk kui sümbol,» lisab ta. «Enam seda erafirma käsutusse ei anta. Linn suudab ise paremini tagada turu säilimise ning korralikud tingimused nii müüjatele kui ka ostjatele.»

34 rentnikku saavad koha turu uutes soojustatud kioskites ja majades, kus müüakse muu hulgas kala ja liha. Veel 40 müüjale on mõeldud katusealused kahe pika leti ääres turu õuel. Üks lett on ette nähtud juur- ja köögiviljade, teine lillede ja maasikate müümiseks. Oma koha leiavad paljud endised rentnikud, kokku on turul müügikohti 80. Rõiva- ja kingakauplusi ei avata. Pensionärile hakkab müügikoht maksma vaid 15 krooni, tavajuhul tuleb maksta 120 krooni. Turg on lahti kella 8-18.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.