"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Peatoimetaja veerg: Tee õige valik! (0)
25. mai 2009

Eestlaste teadvuses valitseb Euroopa küsimuses kummaline vastuolu. Ühelt poolt arvame me loomulikult, et eestlased on ometigi ju läbi ja lõhki eurooplased.
Teisalt kuuleme aeg-ajalt mõne poliitiku suust, et ärgu nad meid sealt Euroopast õpetama tulgu. Eesti teab ise kõige paremini, kuidas peaksid asjad nii Eestis kui ka koguni Euroopas «tegelikult» käima. Meie teame, milline on parem maksusüsteem, kuidas peab juhtima majandust ja palju muud.
Praegu on Eesti siiski kriisi tõttu murdepunktis, kus peaks oma vananenud seisukohtadest vabanema. Euroopast on palju õppida. Olgugi, et Eesti on IT vallas või mõnes tehnoloogilises küsimuses edumeelne, pole meist paljude väärtushinnangud ometi veel Euroopasse jõudnud. Ilma õigete väärtushinnanguteta pole aga mitte kunagi ja mitte kuidagi võimalik teha õigeid otsuseid.
Praegu pole Eesti kahjuks ikka veel piisavalt euroopalik –   piisavalt säästlik, kui vaadata kas või meie massilist autostumist ja elukeskonda, ega ka piisavalt hooliv, kui vaadata meie tõrksust sotsiaalpoliiitika rahastamisel. Mõnikord on Eesti isegi kui tagurpidi Ants, kes tegi kõik  vastupidiselt mõistlikule.
Selle asemel, et maksustada enam hiigelpalgalisi, koorib Eesti riik raha väiksemapalgaliste taskust. Mõistest «õiglane  palk» pole aga siinmail paljud justkui kuulnudki.
7. juunil on Euroopa Parlamendi valimised Eestis ning on väga tähtis seal kodanikuna kaasa lüüa. Vaid siis, kui inimesed valimistel osalevad, saame olla kindlad, et meie poolt imetletud Euroopa jõuab ka tegelikult Eestisse ja vastupidi.
Ja muide – on suur vahe, kes meid Euroopas esindavad. Kas näiteks jõud, kes toetasid Tallinna Vee ja Eesti Raudtee mahamüümist või vastupidi – need, kes sõdisid sellele vastu. Kas saadame Euroopase jõud, kes tahavad iga hinna eest säilitada seni kehtinud privileege kitsale eliidile või mõtlevad tegelikult inimestele?
Valigem Euroopasse inimesed, kes toovad Euroopa Eestisse. Ka tegelikult.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.