"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Kas teie linnas on valijate häälel kohalikel valimistel olenemata elukohast võrdne kaal? (0)
01. juuni 2009

Eila Ratasvuori, Helsingi linnavalitsuse administratsioonidirektor:

Jah, kindlasti. Selle tagab meie demokraatlik valimissüsteem – Helsingis on vaid üks valimisringkond ning inimesed hääletavad valimistel isikute kaudu erakondi. Parteid saavad linnavolikogus kohti vastavalt üle linna kogutud häälte protsendile.

Cecilia Fraenkel, Stockholmi linnakantselei välissuhete osakonna juhtivspetsialist:

Ma ei kujuta ette, et selline häälte kaalu vahe nagu Tallinnas oleks meil võimalik.

794 000 hääleõigusliku elanikuga Stockholmis on kuus peaaegu ühesuurust valimisringkonda ja 461 valimisjaoskonda 1000-2000 valijaga. Need valimisringkonnad ja -jaoskonnad ei kattu Stockholmi territoriaalse jaotuse 14 piirkonnaga. Ühe mandaadi kohta tuleb umbes 6000 valijat.

Christiane Wolowiec–Musich, Viini linnavalitsuse elanikeregistri osakonna juhataja:

Austrias oleks Tallinna olukord põhiseaduse vastane. Häälte võrdsuse Viini kohalikel valimistel tagab hääletamine parteinimekirjade alusel, mis on põimitud isikuvalimistega, umbes nii nagu Helsingis ja Stockholmis. Parteidele kehtib viieprotsendiline valimiskünnis.

Viini volikogus on 100 liiget. Volikogu liikmete arvu määrab linn ise. Praegu tuleb meil üks mandaat 11 000 elaniku kohta. See proportsioon sõltub vaid mandaatide ja elanike arvust ning mitte millestki muust. Mandaatide arvu määrab Viin ise ja riigivõim siin sekkuda ei saa.

Hugh Fizpatrick, Dublini linnavalitsuse välissuhete ja uuringute osakonna juhtivspetsialist:

8 Ma ei näe võimalust, et Iirimaal võiks häälte osakaalu selline disproportsioon läbi minna. Meil kontrollib mandaatide ja häälte vahekorda sõltumatu komitee, mille eelmise aasta raportile vastavalt vähendati tänavu 5. juunil toimuvateks valimisteks Dublini valimisringkondade arvu 13-lt 11-le.

Suurematest ringkondadest (praegune maksimum 60 277 elanikku – toim) pääseb volikogusse kuus ning väiksematest (praegune miinimum 35 089 elanikku – toim) neli esindajat.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.