"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
Lapsed vajavad hoolimatute vanemate eest kaitset (0)
01. juuni 2009
Igal Kesklinna lastekaitsetöötajatel on oma tegevusvaldkond. Tagareas (vasakult) Eda Veskimägi, kes tegeleb asenduskodude lastega, ja Katrin Rannaste, kelle mureks on vanemliku hoolitsuseta lapsed, esireas (vasakult) Ülle Laidvee (kohtuvaidlused), Kr

Kahjuks leidub piisavalt vanemaid, kes ei suuda või ei taha oma laste eest hoolitseda – sel juhul tulevad appi lastekaitsjad.

Kenal päikesepaistelisel päeval on Kesklinna lastekaitsetalituse ühes toakeses vastuvõtul ema koos kolmeaastase pojaga. Alkoholiprobleemidega ja suitsidaalne naine on otsustanud lapsest loobuda. Et tuul natukenegi seisvat õhku liigutaks, on tubade uksed lahti. Poisil on igav ja nii ta suundubki koridori peale uudistama.

Samal ajal istuvad kõrvalkabinetis mees ja naine, kel pole õnnestunud lapsi saada. Nad on aga läbinud hooldusvanema koolituse ja soovivad võtta lastekodust oma perre kolmeaastase poisi.

On see juhus või saatus – üks soovib anda, teine võtta. Paraku ei käi lapse üleandmine bioloogiliselt vanemalt kasuvanemale nii lihtsalt. «Me ei saanud öelda emale, et vaadake, siin on teie lapsele võimalikud vanemad,» räägib Kesklinna lastekaitsetalituse peaspetsialist Ülle Laidvee. «Ka ei saanud me sellele perele öelda, et näete, see poiss, kes siin ukse vahelt piilub, võiks tulla teie perre. Nii kiiresti need asjad ei käi.»

Lapsed alatoidetud

Kulus mitu kuud, enne kui poiss ja pere esimest korda ka päriselt kohtusid ja kohus võttis emalt ära vanemlikud õigused.

«Poiss avanes kasuvanematega kohtudes kui lilleõis,» meenutab Laidvee. «Seda juhtub harva, et laps ja kasupere teineteise nii kiiresti omaks võtavad.»

Edasi arenes asi juba väga kiiresti. Tulevasi kasuvanemaid külastades ei tahtnud poiss enam nende juurest lahkuda. «Ta polnud enne midagi sellist näinud – oma maja, oma tuba, aed,» meenutab lastekaitsetöötaja.

Laidvee sõnul satub lastekaitsjate teele kahjuks ikka ja jälle emasid-isasid, kelle vanemlikud oskused on olematud. «Minu praktikas on olnud asotsiaalne ema, kes sünnitas iga kevad, nii mitmeid aastaid järjest. Ja nii kui ta sünnitanud oli, sattus jälle nö tänavale,» räägib Laidvee. «Nii suurte alkoholiprobleemidega naistel pole mingit emaks olemise soodumust.»

Põhja-Tallinna lastekaitsetalituse peaspetsialist Katrin Laur nendib, et enamasti ongi laste probleemide taga vanemate vastutustundetus ja hoolimatus, ja lapse väärkohtlemise viise on väga palju – alates sellest, et vanemad mürgeldavad kodus ja ei anna lapsele süüa.

Aastatega on probleemide ring laienenud. «Järjest rohkem jõuab meieni infot füüsiliselt, emotsionaal-
selt või seksuaalselt väärkoheldud laste kohta,» räägib Laur. «Varasemale lapsevanemate alkoholismiprobleemile on lisandunud narkomaania, taas on hakanud levima laste alatoidetus ja toksikomaania.»

Tänavalapsi ei kohta

Tallinn on seadnud eesmärgiks, et iga tuhande linnas elava lapse kohta oleks üks lastekaitsetöötaja. Laidvee sõnul on nende linnosas see tingimus peaaegu täidetud. «Võrreldes selle ajaga, kui alustasime, on meil praegu väga hästi,» mainib ta. «Meil on 8721 lapse kohta seitse töötajat, ent alustasime kõigest ühega.»

Tallinna linnas tegutseb praegu kokku 58 lastekaitsetöötajat, aastatetaguse ajaga võrreldes on nende arv pea kahekordistunud. «Lisaks nö tulekahju kustutamisele saame nüüd tegelda ennetava tööga,» rõõmustab Laur.

Mõlemad lastekaitsetöötajad kinnitavad, et nende linnaosas enam tänavalapsi silma ei hakka. Viimastel aastatel on vähenenud ka asenduskodudesse suunatud laste arv, sest peredega tegeldakse nii palju, et need saaks endaga ise hakkama.

Lisaks tööle koolikohustust mittetäitvate ja kuritegelikule teele sattunud laste ning vääriti, vägivaldselt koheldud lastega on lastekaitsetöötajate pideva jälgimise all kõik puuetega lapsed, samuti asenduskodu (ehk lastekodu) ja hooldusperede lapsed ning elukohaprobleemidega pered.

Sageli osaleb lastekaitsetöötaja eestkosteasutuse esindajana lapsi puudutavates kohtuvaidlustes.

Lastekaitsetöötajate sõnul pole olemas päris lootusetuid juhtumeid. «Areng võib kulgeda tõusude-mõõnadega, see võib mingiks ajaks seiskuda ja kesta pikka aega, aga varem või hiljem enamus olukordi siiski lahendub ning lõpuks saadakse hakkama,» räägib Laidvee.

Tallinn pakub lastele palju abivõimalusi – turvakeskus sõltuvushäiretega lastele, laste turvakodu ja varjupaigad. Lisaks tegutsevad psühholoogide nõustamiskabinetid, perekeskus, kuhu on koondatud hulk (ka ennetavaid) teenuseid alates teraapiast ja lõpetades perenõustamisega jm. «Leiame igale abi vajavale lapsele sobiva teenuse,» võtab Laidvee olukorra linna lastekaitses lühidalt kokku.

Kuidas kaitsta last?

Laps vajab viivitamata abi, kui:

• ta on tingimustes, mis ohustavad tema elu ja tervist;

• laps ise oma käitumise või tegevusega ohustab oma tervist ja arengut.

Mistahes vägivald lapse suhtes või lapse hooletussejätmine nõuab lastekaitsetöötaja kohest informeerimist, selleks tuleb helistada linnaosa sotsiaalhoolekandeosakonda: Nõmme 645 7384, Mustamäe 645 7558, Haabersti 640 4804, Kristiine 645 7140, Põhja-Tallinn 645 7071, Kesklinn 645 7832, Lasnamäe 645 7787, Pirita 645 7632. Helistada võib ka üle-eestilisel info- ja abitelefonil 116111.

Lapsel on õigus!

• Igal lapsel on sünnipärane õigus elule, tervisele, arengule, tööle ja heaolule.

• Lapsel on õigus puhtale elukeskkonnale.

• Lapsele tuleb tagada võimalused ja tingimused mänguks.

• Lapsel on õigus isiklikule elule, suhtlus- ja sõprusringile.

• Lubamatu on lapse alavääristamine, hirmutamine jne – seda eriti viisil, mis valmistab talle piina, tekitab talle kehalisi kahjustusi või ohustab kuidagi teisiti tema vaimset või kehalist tervist.

• Laps ei või olla kehalise ega vaimse ekspluateerimise objektiks. Keelatud on laste ärakasutamine nilbuste tootmisel ja levitamisel. Lapsi tuleb igati kaitsta narkootiliste, toksiliste ja psühhotroopsete ainete tarvitamise eest ning vältida laste ärakasutamist niisuguste ainete tootmisel ja nendega äritsemisel.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.