"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
«Kodus valimine on lihtne, ja keegi ei ürita mõjutada!» (0)
12. oktoober 2009
Proua Lindi sõnul tellib ta sel aastal veel valimiskasti koju, sest ratastooliga on raske valimispunktini jõuda.

Kuigi järjest rohkem leidub neid, kes annavad oma hääle internetis, saavad eakad endale jätkuvalt ka valimiskasti koju tellida.

«Sel aastal veel tellin valimiskasti koju, sest kuigi mul on arvuti, tuleb teha uus ID-kaart,» ütleb pensionär Irene-Maria Lindi, kes on tellinud valmimiskasti koju juba Nõukogude ajast saati. «Kojutoomine laabub kenasti – tuleb paluda üht inimest, kes viiks avalduse valimispunkti, isegi soovitava toomise aja võib peale märkida.»

Lindil viib avalduse ära naaber, kes ise vastasmajas asuvas valimispunktis hääletamas käib. Sinna saaks minna ka Lindi – kui ainult oleks kaldtee, mida mööda ratastooliga sisse pääseks. Vanaproua leiab, et kogu kodus valimise protseduur on väga kena, miski ei takista tal oma arvamuse avaldamist ja keegi ei ürita mõjutada. «Hea võimalus neile, kes ei saa valimispunkti minna ja kel pole arvutit,» lisab ta.

Ratastoolis Mati Mugur on varem valmiskasti koju tellinud, nüüd aga peab internetis hääletamist lihtsamaks. «See on väga lihtne – lähed ID kaardiga sisse, mõni minut ja asi klaar.»

Valimiskasti saab endale koju tellida, kui seda nõuab tervis või on muu mõjuv põhjus. Vabariigi valimiskomisjoni sekretariaadist öeldakse: «Kui inimene tunneb, et tervis pole hea, siis valimiskomisjon tema seisundit hindama ei hakka ning üldjuhul rahuldatakse kõik taotlused.»

Avalduse võib valimispunkti saata postiga, aga selle võib kohale viia ka näiteks naaber või hooldustöötaja. «Kui inimesel on hooldustöötaja, siis aitab tema,» ütleb Haabersti sotsiaalhoolekande osakonna juhataja asetäitja Meeli Vaarpuu. «Kõik hooldustöötajad on valimistest teadlikud.» Taotlust saab esitada kuni kella 16-ni valimispäeval jaoskonnakomisjonile või valla- või linnavalitsusele (Tallinnas linnaosavalitsusele).

Tänasest, s. o esmaspäevast kuni 14. oktoobrini kella 12-20 on võimalik ka eelhääletada. Seda saab teha kõigis valimisjaoskondades.

Väljaspool elukohta on võimalik hääletada ainult eelhääletamise päevadel. Valimispäeval saab hääletada ainult oma elukohajärgses jaoskonnas.

E-hääletamine läks lahti juba varem ja see kestab 14. oktoobril kella 20-ni. E-hääletada saab ID-kaardiga, aga mitte läbi internetipanga.

Valijale saadetaval valijakaardil on kirjas jaoskonnakomisjoni asukoht. Lisaks on võimalik oma elukohajärgne valimisjaoskond üles leida kodanikuportaalis https://www.eesti.ee

Info jaoskonnakomisjonide asukoha kohta on leitav ka vabariigi valimiskomisjoni veebilehelt www.vvk.ee

Hääletamise põhipäev on 18. oktoober, hääle saab anda kella 9-20. Selleks päevaks saab ka valimiskasti koju tellida.

Hääletamise protseduuri kohta leiab infot leheküljelt www.vvk.ee

Hääletamisele tuleb kaasa võtta kehtiv isikuttõendav dokument (pass, isikutunnistus, juhiluba, pensionitunnistus), millel on isiku nimi, sünniaeg või isikukood ja foto. Valijakaarti pole vaja kaasa võtta. Kedagi enda asemel hääletama volitada ei saa.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.