"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riik kärpis valdade eelarvesse suured augud (0)
14. detsember 2009

Kuue omavalitsuse tulud vähenesid sel aastal enam kui neljandiku, riigi valusad eelarvekärped pole aga puutumata jätnud ühtki omavalitsust.

Imavere vallavanema Jüri Ellami sõnul valla praegusesse raskesse olukorda viinud nii majanduse üldine olukord kui ka riigi pikad sõrmed, mis omavalitsuste tulubaasi kallal käisid.

«Riigi seadusemuudatustega ja maksutõusudega on kohalikelt omavalitsustelt suur osa ära võetud,» selgitab Ellam. Oma põntsu kohalikule eelarvele pani ka üldine palkade vähenemine, millelt tulumaksuosa tuleb kohalikku eelarvesse. Kokku kärpis riik omavalitsustelt üle miljardi krooni. Näiteks lõpetati riiklik programm lasteaiakohtade loomiseks, tekitades veerand miljardilise eelarveaugu.

Imaveret kavatseb valitsus saneerimislepingu alusel toetada 2,3 miljoniga. «Oleme teinud tõsiseid kärpeid ja neid tuleb veel teha,» märgib Ellam. Tema sõnul on vald teinud järgneva nelja aasta eelarveprognoosid nö musta stsenaariumi järgi. Investeeringuid pole järgmisel aastal Imaverel üldse plaanis, laenumaksete osas tuleb ehk laenupuhkust taotleda. «Praegu langustrend veel peatunud ei ole,» tõdeb Ellam. «Töötus kasvab ju veel.»

Tõsises hädas on ka Rõngu vald, kelle kooli remont ähvardab pooleli jääda. Samuti võivad kooli remondiga seotud firmad põhja minna.

«Selle olukorra on tinginud riigi seadusemuudatus,» ütleb vallavanem Aivar Kuuskvere (pildil). See lubab kohalikel omavalitsustel laenu võtta vaid välisabiprojektide kaas- finantseerimiseks. Kuigi remonti, millega alustati varem, ei peaks uus kord justkui pidurdama, on valitsusel erinev arusaam selles, millal protsessid algatati. Igatahes pidas valitsus valla eelarvest kinni 12 miljonit krooni. «Aga me tuleksime ju ise toime, kui valitsus meid ebaseaduslikult ei trahviks,» on Kuuskvere nördinud.

Maksu- ja tolliameti andmetel on kohalikele omavalitsustele laekunud 11 kuuga üksikisiku tulumaksu 13% vähem kui eelmisel aastal sama ajaga.

Kuue omavalitsuse tulumaksulaekumine on vähenenud rohkem kui neljandiku. Need vallad on Illuka, Lihula, Peipsiääre, Piirissaare ja Ülenurme. Kõige rohkem, 37%, on vähenenud Piirissaare tulumaksulaekumine.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.