"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Peatoimetaja veerg: Kodu kaotamise hirmus elamise aeg (0)
18. jaanuar 2010

Eestis hakkavad lähiajal kodu kaotama sajad pered, osa neist kahjuks ka Tallinnas.

Osa kodu kaotanud peredest hakkab elama oma vanemate juures, osa ehk sõprade-tuttavate pool. Eesti riigi sotsiaaltoetuste süsteem on praegu niivõrd kehv, et töötud ja kodu kaotanud hakkavad elama äärmiselt kitsastes oludes või koguni nälja piiril.
Kui Tallinn asus aastaid tagasi ehitama linna kortereid, räägiti sellest kahjuks enamasti vaid kriitilises toonis. Või ei pälvinud nende majade valmimine üldse meedia tähelepanu, olgugi et tegu oli Eesti mõistes selgelt harukordse ja positiivse ettevõtmisega.
Eesti riik peaks oma Euroopa mõistes olematut ehk passiivset elamupoliitikat muutma, sest muidu on see sihilik oma inimeste hätta jätmine. Liiga paljud pered võivad sel kevadel jääda sisuliselt lageda taeva alla. Kui paljudes Euroopa riikides tuleb sellistel puhkudel riik appi, siis meil mitte.
Riik peaks leidma suuri summasid selleks, et rajada või pakkuda kodu kaotanud peredele normaalseid ja ülimalt odavaid üürieluasemeid või maksta selliseid toimetulekutoetusi, et inimene saaks ka ise võimalusel üürida odavat korterit.
Üürieluasemeid on Eestis aga vähe, sest riik on soodustanud ikka kalli raha eest kinnisvara omanikuks olemist. Sellest on võitnud pangad, kuid mõnes mõttes kaotanud majandus.
Ameerikas ja Lääne-Euroopas tehtud uuringud näitavad, et riikides, kus majaomandust on kõige rohkem ergutatud, on väikeettevõtlus kasvanud kõige aeglasemalt, sest majaomaniku magus tunne meelitas potentsiaalseid ettevõtjaid oma kapitali elamuehitusse paigutama. Samuti takistab ikkena kaelas olev pangavõlg ja kinnisvara omanikuks olemise «sunnismaisus» tööjõuturu mobiilsust.
Eesti esimese omandireformi ajal kaotasid paljud inimesed kodu – ka kinnisvaravahendajate pettuste tõttu. Praegugi on võlgades ja töötud pered kerge saak kõigile, kes nende kodu ihaldavad – olgu selleks siis mõni pank või alatu maakler. 
Vaesus ja majanduskriis läheb riigile palju maksma, ja kõige rohkem tegelikult siis, kui seesama riik jätab oma inimesed kaitseta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.