"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kiriku maja sisekaev pannakse klaasi alla (0)
02. veebruar 2010
Vene tänav 16 asuv keskaegne kaev on seitse meetrit sügav. Fofo: Albert Truuväärt

Eelmise aasta lõpul leiti Vene tänav 16 hoovipealsest majast seitsme meetri sügavune keskaegne kaev.

“Kaev asub maja sees, ma ei tea Tallinna vanalinnas ühtegi teist sellist kaevu,“ ütles Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik. „Kindlasti on see viimase aja üks tähelepanuväärsemaid leide.“

Väljakaevamised jätkuvad selle nädala lõpuni. „Seni on arheoloogid leidnud keskaegse keraamika kilde,“ rääkis Dubovik. „Nende leidude põhjal on võimalik dateerida, mis ajast see kaev pärineb.“

Tallinna linnapea nõunik kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa lisas, et majast on leitud 1605. aastast pärit maalinguid ja raidkirja. „Kuna kaev leiti endise eeskoja nurgast, siis võib arvata, et see on vanem kui hoone. Dominiiklaste klooster asutati 1246. aastal,“ rääkis Kuuskemaa. „Üllatav on seegi, et ülevalt poolt on kaevu läbimõõt kaks meetrit, altpoolt aga kolm meetrit. See annab lootust, et kaevu põhjast võib välja tulla vanu leide.“

„Tänu sellele, et kaev asub katoliku kiriku majas, mitte korteris, jääb see inimestele nähtavaks. Projekt on olemas, paneme valgustuse sisse ja katame kaevu klaasiga,“ tutvustas Dubovik plaane.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.