"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Prügila alustas keskkonnasõbraliku jäätmekütuse tootmist (0)
16. veebruar 2010
Allan Pohlak

Tallinna Prügilas alustas täna tööd segaolmeprügist jäätmekütust tootev mehhaanilis-bioloogiline töötlemistehas.

„Prügist jäätmekütuse tootmise tulemusel väheneb prügilasse ladestatavate jäätmete hulk poole võrra – 40 000 tonnist olmejäätmetest toodetakse ligi 20 000 tonni jäätmekütust,“ ütles Tallinna Prügila AS juhatuse liige Allan Pohlak.

Tallinna abilinnapea Denis Boroditši sõnul tähistab jäätmekütuse tootmise algus uut ajastut tallinlaste prügi töötlemises. „Tallinna Prügila on täielikult üle läinud kogu maailmas levinud ja keskkonda minimaalselt mõjutavale tehnoloogiale – mehhaanilis-bioloogilisele jäätmetöötlusele,“ ütles Boroditš.

Tänu uuele tehasel muutub Harjumaa prügi käitlemine oluliselt rohelisemaks. „Samuti toob see kaasa senisest olulisemalt väiksemad saastetasud, mis Harjumaa elanikele avaldub stabiilsetes hindades.“

Hinna ühtlast taset lõpptarbijale aitab hoida jäätmekütuse müügist teenitud tulu. „Kogu toodetud jäätmekütus läheb ekspordiks Lätti, Brocenes asuvasse Cemexi tsemenditehasesse. Esimene kogus läheb teele juba märtsis,“ selgitas Pohlak, kelle sõnul võiksid tehase toodangut osta ka Eesti ettevõtted nagu Kunda tsemenditehase ning elektri ja soojuse koostootmisjaamad.

Jäätmekütuse tootmisliini käivitamisse investeeris Tallinna Prügila ligi 30 miljonit krooni. „Kui tänavu toodab liin 20 000 tonni jäätmekütust, siis „Paari aasta pärast loodame jäätmekütust toota ligi 50 000 tonni,“ lisas Pohlak.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.