"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Savisaar: opositsioon ainult virises ja lõpuks marssis üldse saalist välja (0)
13. september 2010
Linnapea Edgar Savisaar tõrjub süüdistusi, nagu poleks eelarve parandusi olnud võimalik näha.

«Riigi lisaeelarve võeti 2009. aastal riigikogus vastu ühe päevaga ja opositsioonile seda ei tutvustatud,» meenutas Edgar Savisaar linna eelarve vastuvõtmisel. «Linna eelarve on aga internetis üleval.»

Te teate, et meie retoorika kostab interneti vahendusel üle Eesti. Kõik kuulevad, mida siin räägitakse. Eelmine kõneleja, ma ei teagi, kas reformist või isamaaliitlane, kes nüüd on saalist välja marssinud, heitis meile ette kiirustamist eelarvega.

Mulle aga helistati ja öeldi: tuletage meelde sellele härrasmehele 20. veebruari 2009. aastal, kui riigi lisaeelarve võeti riigikogus vastu ühe päevaga, ühe hääletusega, ning opositsioonile seda ei tutvustatud. Kusjuures selle eelarve lõppu olid poogitud kõik maksude ja aktsiiside muutused.

Nii et see, mis siin räägiti, eeldab, et meie mälu on lühike, et me ei mäleta, mida tegid aasta aega tagasi Toompeal need samad mehed, kes praegu siin on nagu süütud tallekesed.

Ei ole õiged ka need jutud, et keegi nägi eelarvet esimest korda 20 või 30 minutit tagasi. Mina olin eile rahanduskomisjoni istungil, kus tõsiselt arutati neidsamu eelarve parandusi. Needsamad isamaaliitlased, needsamad reformistid võtsid sellest osa. Ja esitasid justkui pädevaid küsimusi. Nüüd on kõik selle 24 tunniga meelest läinud!

Siim Kabrits ja Tarmo Kruusimäe räägivad seda juttu, et ei ole võimalust olnud eelarvega tutvuda. Aga internetis on eelarve üleval, internetti nad ju oskavad käsitseda, eurosid ka oskavad ehk siiski lugeda. Nende esindajad olid linna rahanduskomisjonis kohal, võtsid arutelust osa. Nad ei saa kuidagi öelda, et näevad eelarve parandusi esimest korda.

Minule teeb tõsist muret see, et opositsiooni huvi linna ja linnakodanike käekäigu vastu on nii väike ja nad ei tahagi tööd teha. Nad ei taha osa võtta aruteludest eelarve üle. Nad küll annavad intervjuusid ajakirjandusele, ja see on tore. Ainult et sellega peaks kaasnema ka tõsine töö siin volikogu saalis ja komisjonides. Kui nad seda tööd ei tee, siis õnn nende õuele ka ei tule.

Ja järgmistel valimistel pärast seda nad on veel rohkem pännis nägudega kui olid eelmiste ja üle-eelmiste valimiste järel.

Muidugi ei ole linnaeelarve koostamine pelgalt raha lugemine. See on ikkagi tõsine töö selleks, et linna järgmise aasta sihid ja tegevused saaksid õigesti ja õiglaselt paika pandud. Sellepärast me muudatusettepanekuid ka ootasime. Asjalikke ja vajalike muudatusettepanekuid.

Et volikogu opositsioon ei pidanud vajalikuks esitada mitte ühtegi ettepanekut, selleks et linna järgmise aasta eelarve saaks parem, see neist hästi ei räägi. Õigemaks peeti lihtsalt viriseda ja vinguda, mis muidugi ei käi hea poliitika tooni juurde.

* Linnapea kõnest volikogu istungil 9. septembril 2010.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.