"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Piilupardid tulevad Tallinna aaret otsima (0)
10. oktoober 2010
Norralased Tormod Løkling (paremal) ja Arild Midthun käisid Tallinas uurimas, kas Onu Robert saab järgmisel suvel siia aardejahile tulla.

Septembri lõpul käisid Tallinnas hinnalise aarde luurel kolm salapärast meest, kes nuuskisid ringi vanalinnas, tegid ohtrasti fotosid, ohhetasid ja ahhetasid.

Need kolm luurajat olid soomlane Jukka Heiskanen ning norralased Tormod Løkling ja Arild Midthun, luurele aga saatis nad ei keegi muu kui koomiksi miljardärpart Onu Robert ehk Robert McPart ehk Uncle Scrooge ehk Scrooge McDuck.

«Vastab tõele! Käisime luurel ja tuleval suvel tuleb Onu Robert Tallinna aar-dejahile!» kinnitas Jukka Heiskanen, koomiksiajakirja Aku Ankka (eesti lastele Piilupart Donald) peatoimetaja.

Aku Ankkat välja andval meediakontsernil Sanoma Magazines Finland tekkis mõte Onu Robert Tallinna seiklema tuua seoses kultuuripealinna projektiga. «Tuleval aastal on Euroopa kultuuripealinnad nii Tallinn kui ka Turu, ning otsustasime need ka oma koomiksiga siduda,» selgitas Heiskanen.

Pardid seiklevad hansalinnas

Lugu algab sellega, et 81-aastane Robert McPart – maailma üks rikkamaid väljamõeldud tegelasi, kes majandusajakirja Forbes andmetel on kulla kaevandamise ja aaretejahiga kokku ajanud 33,5 miljardit dollarit – on enda kätte saanud järjekordse aar-dekaardi. (Muide, Forbesi andmeil on temast «rikkam» vaid Videviku saaga vampiir Carlisle Cullen 34,1 miljardi dollariga.)

«Robert teab, et aare on peidus ühes vanas hansalinnas, ja ta asub Norrast Bergenist vana hansalaevaga aardejahile,» tutvustas Heiskanen seikluste sisu. «Esialgse plaani järgi seikleb Robert vähemalt läbi kolme numbri. See tuleb pikk seiklus, kolmes osas – 20-28 lehekülge! Esimese osa lõpuks jõuab Robert Bergenist läbi Lübecki Tallinna, teises osas seikleb Tallinnas ja kolmandas Turus.»

Kus lõpuks aare peidus on ja mis aare see on? Sellele küsimusele ei soovinud Heiskanen vastata. «Kõik plaanid on esialgsed ja võivad muutuda. Ma ei tea veel, millise käsikirja Tormod Løkling kirjutab,» mainis Heiskanen. «Tallinna seikluste number ilmub igatahes tuleva aasta juunis, vanalinnapäevade ajal.»

Peatoimetaja ei julge küll sajaprotsendilise kindlusega lubada, et piilupartide seiklused Tallinnas ka eesti keeles ilmuvad, sest Aku Ankka Eesti vaste, lasteajakiri Miki Hiir kuulub teise kontserni – Egmontile. «Me oleme siiski alati head koostööd teinud. Ma ei ole Miki Hiirega veel sellest projektist rääkinud, aga olen päris kindel, et jõuame kokkuleppele,» ütleb Heiskanen.

Vanalinn on vapustav!

«Tallinna vanalinn jättis meile vapustava mulje! See on tõeline seikluste maailm,» kiidab ohtralt fotosid teinud kunstnik Arild Midthun. «Pildistan palju, sest joonistan fotode järgi, et kohalikud inimesed tunneksid ära konkreetsed hooned ja tänavad, et neile oleks arusaadav, et kunstnik pole mingit keskaegset linna lihtsalt omast peast välja mõelnud. Praegu võin lubada, et kindlasti tuleb mingi osa tegevusest Oleviste kirikus, bastionide ja linnamüüri juures ning vanalinna tänavatel.»

«No mina ei saa teile ka rääkida, kus ja mis see aare on! See oleks nagu krimka lõpu etterääkimine! Et kes on mõrvar!» naeris Tormod Løkling. «Ma võin vaid kinnitada seda, mis Jukka ja Arild rääkisid. Tallinn on hullult seikluslik linn!»

Aga peaosalised? Kas tõesti Onu Robert müttab üksinda mööda Tallinna ringi? «Ei, ei!» naeris Tormod taas. «Need kolm väikest sugulast – neil on igal maal oma nimi – seiklevad loomulikult koos Onu Robertiga ja põhipart Donald on ka kindlasti mängus,» kinnitas Tormod. «Aga kui te sellest üldse kirjutate, siis kiitke Maret Põldveeri, kes meile Tallinna turismiameti poolt selle ekskursiooni korraldas, ja eriti giidi Annat!»

«Eks nad olid minu jaoks nagu kõik turistid,» ütles giid Anna Gvozdeva tagasihoidlikult. «Aga nad esitasid väga palju küsimusi ja mind oli ette hoiatatud ka. Tegelikult oli ikka väga tore teha ekskursiooni piilupartidele!»

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.