"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Okas näitab läbi kahe sajandi maalitud eksootilisi naisi (0)
22. november 2010
Evald Okas näitab talle Haapsallu külla sõitnud Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele oma loomingut.

Evald Okas 95. sünnipäeva puhul näeb korraga lausa kaht vanameistri näitust. «Uusimatel maalidel on naised lendama hakanud,» lausub Okase tütar Mari Roosvalt.

Arhitektuuri- ja disainigaleriis (Pärnu mnt 6) saab 1. detsembrini näha Okase figuure aastatest 1995- 2005. Selle näituse läbiv joon on kunstniku lemmikteema – naised.

Kunstniku tütre Mari Roosvalti sõnul on isa töödes olnud alati oma kindel naisetüüp. «Midagi on selles naises tema enda naisest, aga mitte täielikult,» selgitas Roosvalt. «Okase naisetüüp on eksootilisem kui eestlane. See on vormikam ja barokne, peaaegu rubenslik.»

Näitusel saab vaadata portreesid, akte ja tütarlapsi maailmalinnade tänavailt.

Roosvalti sõnul on naine Okase töödes aegade jooksul ka muutunud. «Kunagi olid konkreetsed naised, keda ta bussis või tänavail jälgis, samuti tema oma modellid,» rääkis Roosvalt, «nüüd on töödes nägemused üldnimetuse all «naine».»

Vabaduse väljaku galeriis (Vabaduse väljak 6) näeb aga Okase uuemat loomingut. Tegemist on vabade, segatehnikas tehtud maalidega, mis valminud viimase kolme aasta jooksul suures osas haiglates ja hooldekodudes. Mari Roosvalti jutu järgi on Okase viimase aja joonistustel ja ka maalidel naised lendama hakanud, ja kunstnikule meeldib väga kujutada linde. «Ta ise on öelnud, et linnud on kui mehed, kes naisi jälgivad,» selgitas Roosvalt. «Viimasel ajal on isa nägemine kehvem ja tema looming koosneb rohkem meeleolupiltidest Nendes töödes räägib ta oma tunnetest.»

Linn otsustas tunnustada teenekat kunstnikku ja õppejõudu Raemedaliga pikaajalise ja produktiivse kunstielu rikastamise eest Tallinnas. «Eks see on ikka südantsoojendav, kui isa tunnustatud saab ja ka Tallinna linn tema elutööd väärtustab,» mainis Roosvalt.

«Imetlen Evald Okast,» lausus linnapea Edgar Savisaar. «Ta jalutas meiega sel suvel mööda galeriid, tuli isegi teisele korrusele ning mäletas täpselt, kus ja millal midagi maalinud oli. Tema jutustusi kuulates tundsin isegi õrna tubaka lõhna, kui baarimiljöös tehtud maali ees seisime, või Vahemere äärset tuulehoogu, kui Itaalia pilte nautisime. Aktide puhul oli tal nii mõndagi professionaalset öelda ja osutada ka meile, kuidas hoiab modell kätt või miks on võetud just selline poos.»

Savisaare sõnul on Okas imetlusväärse elurõõmuga inimene. «Enda autoportreest möödudes mainis Evald, et näe – eks kunstnikud püüavad ennast ikka alati natuke kenamaks maalida,» rääkis linnapea. «Ja et siis pärast mõtlevad, et ah, mis ma nüüd eputasin, ilma asjata. Aga kena, tumeda lokipahmakuga noormees vaatas sealt tõesti vastu!»

Linnapea: Okast peaks rohkem väärtustama!

Linnapea Edgar Savisaare kinnitusel on imetlusväärt, et näitusel üleval olevad esimesed Okase tööd on tehtud juba eelmise sajandi esimesel poolel. «Seal on ka portreesid tema tookordsetest kaasaegsetest – Richard Sagritsast, Elmar Kitsest, samuti Georg Otsast ja Gustav Ernesaksast,» lausus Savisaar. «Huvitav oli Okase aktide puhul jälgida seda, et kui varasem kunstnik maalis realistlikumalt, siis vanemaks saades muutus pintslijoon pehmemaks ja meelelisemaks. Sümbolismi tuli juurde.

Kuna Okas oli nõuka ajal ka n-ö tellimustööde tegija, siis nüüdse vabariigi ajal ei ole teda minu arvates vääriliselt hinnatud. Täitsa alusetult. Praegu tehakse tellimustöid palju rohkem!»

Esimene näitus eelmise vabariigi ajal

• 28. novembril 95. sünnipäeva tähistav Evald Okas on põlistallinlane, kes korraldas esimese kunstinäituse oma kodulinnas juba 1939. aastal ja on üle 60 aasta Eesti kunstielus aktiivselt osalenud.

• 1944. aastast on kunstniku tegevus seotud Eesti Kunstiakadeemiaga ja tema juhendamisel on kujunenud paljud professionaalsed kunstnikud.

• Tallinna linna auväärne elanik ja kunstielu aastakümneid rikastanud tippkunstnik Okas jätkab loomingulist ja pedagoogilist tegevust ka kõrges eas.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.