"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Aleksei Turovski: Noorte viisakusrefleksid enam ei tööta (0)
30. jaanuar 2012

Ajaleht Pealinn küsis Eesti tuntud isikutelt, kas inimesed pakuvad ühistranspordis väikelastega või lapseootel emadele või eakatele istet ehk kui viisakad me täna ühises ruumis üksteise vastu oleme.

Ühistranspordis on vaja tuge

Eesti Invaspordi Liidu peasekretär Signe Falkenberg

Minu kui ratastooliinimese vaatevinklist on viisakus ka erivajadustega inimestega arvestamine, ning abikäe ulatamine ühistranspordis oleks mulle ülioluline. (Reisisaatjad abistasid bussis ratastooliinimesi – toim.) Elan Õismäel ja kohati on ratastooliga liigelda väga hea, kohati lausa võimatu. Selleks, et hakkaksin oma praegusele sõiduautole eelistama bussi või trolli, oleks vaja paljugi muuta. Näiteks tagada, et kõnniteede äärekivid oleksid kaldega igal ristmikul, et mul üldse oleks võimalik bussipeatusse jõuda. Meil oleks ühistransporti sisenemisel vaja abilist, üksi veel toime ei tule.

Automaatne viisakus on kadumas

Zoosemiootik Aleksei Turovski

Seda, et praegused noorukid eakamad reisijad bussi sisenemisel lausa jalust maha jookseksid, küll öelda ei saa. Aga põlvkondade arusaamad viisakusest on erinevad, seda võin pikaaegse ühistranspordi kasutajana kinnitada. Kui 30 aastat tagasi krapsasid teismelised memmele-taadile või lapseootel naisterahvale istet pakkuma lausa reflektoorselt, siis nüüd töötab selline refleks üsna vähestel. Kuid kui keegi kaasreisijaist neile ütleb, et ehk oleksid nii kena ja märkaksid kõrvalseisjale istet pakkuda, siis tehakse seda küll üsna rahulikult ja torisemata. Lihtsalt peab olema keegi, kes meelde tuletab. Olen aga tähele pannud, et too meeldiv sisemine sund on säilinud veel 40-50-aastaste naiste ja meeste hulgas, nemad pakuvad vanureile, invaliididele ja tulevastele emadele istet palumata. Kas see on kodu ja kasvatuse küsimus? Raske öelda. Oma kahe täiskasvanud poja kohta võin küll öelda, et tänu sellele, et oleme kõik agarad ühistranspordi kasutajad läbi aegade ja tihti koos sõitnud, on neil need viisakusrefleksid olemas.

Lärmajad ja purjutajad häirivad

Tantsutreener Olga Kosmina

Ma võib-olla sellepärast eelistangi sõita oma autoga, et väärtustan viisakat käitumist. Bussidest-trollidest peletavad mind eemale õhtuti tagapingil lärmavad noortekambad või purjus meesterahvad. Ostsin auto juba viisteist aastat tagasi. Ka Leedus liiklen põhiliselt oma sõidukiga. Kasutan ühistransporti vähe juba lapsest peale, sest elasin väga heas rajoonis ja minu kodukohast Narva maanteel jäi kool viie minuti tee kaugusele. Ühistransporti kasutab igapäevaselt minu ämm, kes küll pole kunagi selle kvaliteedi üle kurtnud. Inimesed ja nende harjumused on lihtsalt erinevad. Kui ma aga ise bussi astun, tahan olla kindel, et satun turvalisse keskkonda.

Lookas kotiga koolijüts vajab abi

Lastearst Lagle Suurorg

Sõidan iga päev tööle bussiga, mis on Mustamäel hommikuse tipptunni ajal pilgeni täis. Tihti jäävad selles saginas inimestel kahe silma vahele väikesed koolilapsed, kel samuti vaja õigeks ajaks koolitundi jõuda. Näiteks ühel hommikul oli päris hädas väike koolitüdruk, kel kuidagi väljapääsu juurde trügida ei õnnestunud ja kes lõpuks valju häälega appi hüüdis. Inimesed peaksid aru saama, et pisikesed koolikoti raskuse all lookas koolijütsid vajavad samuti tähelepanu. Neilegi tuleb teed anda ja ruumi jätta. Miks ka mitte istepingile, sest raamatuist pungil raske koolikotiga on neil väga tülikas ses tõuklemises püstijalu vastu pidada. Väikelaste organism on veel välja kujunemata, näiteks südame-veresoonkond ei jõua alati organismi üldarengule järele ning see teeb ka nende vastupidavuse nõrgemaks. Kuigi olen juba pensionieas, pole ma kunagi nõudnud, et mõni väike koolijüts mulle istet pakkuma peaks. Kes jõuab tööl käia, jõuab ka bussis seista, kui vaja.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.