"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinn kaebas Trepi tänava lammutamist nõudva kohtuotsuse edasi (0)
19. märts 2012

Linn kaebas riigikohtusse edasi ringkonnakohtu 9. veebruari otsuse, mis kohustas lammutama korda tehtud Trepi tänava ja Nõelasilma värava.

Tallinna ringkonnakohtu otsusega kohustatakse Tallinna linna taastama vanalinnas Harju tänava haljastuga piirneva Trepi tänava ja Nõelasilma värava taastatud alal olukord, milline valitses seal enne restaureerimis-konserveerimistööde algust. Nii ripub 1944. aasta 9. märtsil nõukogude pommilennukite rünnakus purustatud Trepi tänava ja Nõelasilma värava kohal taas hävinguoht. Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härmi sõnul on tegemist pretsedenditu juhtumiga, kus nähakse ette korrastatud muistise lõhkumine

Linn palub riigikohtul tehtud otsus tühistada. Kassatsioonkaebuses seisab, et linn ei nõustu ringkonnakohtu hinnanguga ja leiab, et lisaks asjaõigusseadusele pidanuks kohus kohaldama ka muinsuskaitseseadust. Vaidlusalune objekt on UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal asuv arheoloogiamälestis. Seega pidanuks kohus otsuse tegemisel arvestama ka arheoloogiapärandi kaitse Euroopa konventsioonist, UNESCO ülemaailmse kultuuri- ja looduspärandi kaitse konventsioonist ja UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsioonist tulenevaid nõudeid ning kohustusi.

Niguliste kiriku juurde viiva Trepi tänava ja Nõelasilma värava restaureeris linn 2007. aastal. Arheoloogilistel väljakaevamistel puhastati välja ka Trepi tänava ääres asunud majade, sh Harju 30 hoone vundamendid. Nende vanus võib ulatuda kuni 14. sajandisse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.