"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Igaüks võib ka tänasel päeval oma kodust ilma jääda (0)
21. mai 2012
Rein Mark.

Omandireformi komisjon võib tagastamise sildi all juba aastate eest erastatud korterid suvalistele inimestele kantida, tühistades seejuures suisa kohtuotsuseid.

Metsa 45 elanik Rein Mark rääkis hoopis äraspidise loo. «12 aastat tagasi võeti kohtuotsusega see maja baltisaksa ümberasujalt tagasi Tallinna linna bilanssi. Pärast seda said elanikud erastada korterid ja maa,» rääkis Mark. «Tänavu märtsis aga otsustas Harju maavalitsuse maakonnakomisjon tunnistada Leida Lösneri lapsendatud tütre pojad õigustatud subjektideks.»

1996. aastal sai proua Lösner, 1944. aastal hukka saanud omaniku Georg Lindemanni abikaasa, maja kätte seetõttu, et siis pandi kõik ühte patta – kõik on õigusvastaselt võõrandatud vara ja mingisugust Saksamaale ümberasujate temaatikat üldse ei käsitletud. «Toona ütles omaniku esindaja ise, et tema ei oleks seda maja neile üldse kätte andnud, sest nad juba said selle eest kompensatsiooni,» rääkis Mark. «Seepeale hakkasin ma käima mööda arhiive. Tõin neid dokumente võib-olla rohkem kui vaja ja sain selle eest veel kohtus kiita – dokumendid oma koosluses näitavad ja põhjendavad ära, et tegu oli ümberasujatega, kellel ei ole mitte mingisugust õigust seda vara tagasi saada.»

Esialgne võit muutus kaoseks

Ringkonnakohus otsustaski seetõttu vara Löserile mitte tagastada, ning seda kinnitas ka riigikohtu loakogu 1998. aastal. Omandireformi sellel etapil ei olnud veel riigikohtu otsust baltisakslaste kasuks ja kehtis seadus, et ümberasujate vara ei kuulu tagastamisele. «Kohus lähtus toona sellest, et ümberasujate probleemid lahendatakse Eesti ja Saksamaa riikidevahelise kokkuleppega. 2001. aastal saime maa ja korterid erastada, see toimus heauskselt, sest riigikohtu lahend oli ju juba olemas,» rääkis Mark. «Nüüd aga öeldi maakonnakomisjonis, mis on ühe partei pesa, võimu käepikendus, et nad on avastanud täiesti uue episoodi selles asjas, millele ringkonnakohus ei pööranud tähelepanu. Et on olemas omandi uuesti jaluleseadmise seadus, mis muide pärineb 1943. aastast. Selles aga pole midagi uut, sest see on ka ringkonnakohtu otsuses ära märgitud. Too määrus ei kuulu üldse arutamisele, sest see on koostatud sõja ajal ja täide viidud okupeeritud territooriumil.»

Kas hakkame kõiki tagastamisi üle vaatama?

«Kuna Tallinna otsused Ansipi valitsusele ei meeldinud, siis võetigi linnalt ära õigus üldse neid asju otsustada ja anti see maakonna pädevusse. Varem otsustas linnakomisjon, kas keegi on subjekt või ei ole,» kommenteeris toimunut linnapea Edgar Savisaar. «Mulle tundub see täiesti uskumatuna, sest toona käidi läbi kõik astmed kuni riigikohtuni. Harju maakonnakomisjon muudab otsust, mille on kinnitanud kõik kohtuinstantsid, nagu oleks nemad ülimuslikud. Kõik otsused olid Metsa 45 elanike kasuks ja nüüd tahetakse seda veel pöörata, inimeste ahnusel ikka ei ole piire!»

Linnapea sõnul tähendab see, et kõik 1990. aastatel tehtud jagamised tuleks tühistada. «See pretsedent annab meie poolele rohkem võimalusi ehk halval asjal on ka hea külg,» lausus Savisaar. «Hakkame siis Tallinnas tühistama kõiki neid otsuseid. Mul võib-olla ei olegi midagi selle vastu, sest nende tagastamiste juures oli minu arvates küllalt palju valskust. Kas võtame kõik need materjalid uuesti ette – aga mis see juriidiliselt endaga kaasa tooks?»

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.