"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ekspert Olev Raju: see on röövmajandus, mitte vabaturg (0)
05. november 2012
Riina Suhotskaja

Ajaleht Pealinn küsis tuntud inimestelt, mida elektri vabaturule üleminek kaasa toob ja kas uue elektrimüüja valik on kerge või raske ülesanne.

Superkasumis Eesti Energia tõstis ikka hinda

Olev Raju, majandusteadlane

Pole veel oma elektripaketti välja valinud, sest loodan viimase võimaluseni, et pakkujaid tuleb juurde. Praegu on elektrimüüjaid nii vähe, et vabaturu nime see küll ei õigusta. Ka elektrihind pole langenud, nagu lubati, vaid vastupidi. Kuigi näiteks Eesti Energia on superkasumis, tõstis ta ikkagi hinda. Kuni konkurents oluliselt ei suurene, meenutab toimuv pigem röövmajandust kui vabaturgu.

Paketivalik meenutab seltskondlikku mängu

Hardo Aasmäe, majandusgeograaf

Pole paketti veel valinud ega peagi seda väga tähtsaks. Elektri tulevast maksumust mõjutaks see ju vaid tühise kolmandiku, nii et tarbija jaoks on paketivalik praegu pigem nagu seltskondlik mäng. Kogu vabaturule üleminekul on selged enneaegsuse tunnused, kuni Estlink 2 veel paigaldamata ja müüjatevaheline konkurents väike. Eesti Energiale annab see võimaluse hinda tõsta, sest tegelikke tegijaid napib.

Suuremates majades on keerulisem otsustada

Riina Suhotskaja, aeroobikatreener

Meie pere jaoks pole küsimus õnneks kuigi keeruline. Kolisime sügisel Hiiule uude kortermajja, kus sellised asjad otsustatakse ühiselt. Korterite elektri- ja veearvetega arveldab ühistu ning valib ka lepingupartnerid, kui vaja. Olgugi, et maja ja seltskond on uus, on meie vahel tekkinud juba hea usaldus ning ka ühistu koosolekuid peame üksteise juures kodus. Meie ühistus on kortereid veerandsaja ringis, suuremates majades on usaldus kindlasti keerulisem tekkima. Igal juhul aga usun, et ühiselt on kergem asju ajada.

Nõustamisteenus aitaks paljusid

Liivia Leškin, moekunstnik

Eri elektrimüüjate vahel valida on kindlasti keerukas probleem. Minu arvates kõva segadus! Et asjast täit sotti saada, tuleb aeg maha võtta ja teemasse põhjalikult süveneda. Minul sellist aega pole veel olnud ja lausa mõtlen, et keegi võiks inimestele selleks eraldi nõustamisteenust pakkuda.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.