"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Püha lehm ja must lammas (0)
18. jaanuar 2013

Kui Tallinna külastas maailmakuulus arvutiturvalisuse ala ekspert Barbara Simons, ei pööranud ajalehed talle üht protsentigi sellest tähelepanust, mis on nüüd saanud osaks Tallinna ühistranspordi rohelisele kaardile. Ei pikki ega isegi mitte lühikesi intervjuusid maailmakuulsa teadlasega, kes seadis e-valimiste turvalisuse suure kahtluse alla. Prominentne ekspert oli meedia jaoks otsekui nähtamatu – ja ainult seetõttu, et julges kritiseerida meie «püha lehma» staatuses e-valimisi. Samas on e-valimiste turvalisuse küsimus kordades suurema tähtsusega, sest määrab ära selle, kas valimistulemusi on võimalik n-ö varastada, kas teie häält on võimalik võltsida.

Aga nagu nentis abilinnapea Arvo Sarapuu: Tallinna ühistranspordi ümber käib sõda. Tema sõnul on näiteks Viljandi ühistranspordis kasutusel samasugused validaatorid, aga keegi ei kurda. Loomulikult lubas abilinnapea võimalike turvalisusprobleemidega kohe tegeleda.

Suures plaanis võib aga olukorra kokku võtta nii: kui e-valimised on meedia jaoks püha lehm, siis tasuta ühistransport on ajakirjanike silmis must lammas. Miks? Esimene versioon on see, enamasti autoga sõitvad ja suhteliselt head palka teenivad ajakirjanikud vist eriti ei hooli tasuta transpordist. Küll tahavad nad e-valimistega oma patriotismipisikut toita.

Teine põhjus on ilmselt see, et meedia on äri. Ja ärimehed tahavad ikka võimalikult madalaid makse ning seadusi, mis võimaldavad töötajaid kenasti lahti lasta. Ilmselt aitavad e-valimised ja praegu kehtivad valimistulemused sellist olukorda kindlustada. Seetõttu me ei loe ega kuule e-valimiste ohtudest suure meedia vahendusel mitte kunagi midagi. Tallinna tasuta ühistranspordi probleemidest saab aga iga lehelugeja ja televaataja varsti mürgituse.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.