"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Toorpiim võib hoopis seedehäiretest päästa (0)
29. märts 2013
Pole midagi toredamat, kui eine vanaema juures koos ehtsa maapiimaga.

Paljud on kuulnud jutte, et rasvane maapiim teeb kõhu lahti, kuid tegelikkuses võib see säästa laktoositalumatusest.

Veel 30 aastat tagasi polnud meil laktoositalumatusest kuuldudki ning pudelipiima võis juua igaüks. Praegu aga kannatab laktoositalumatuse käes iga neljas eestlane. Põhjus võib peituda piima liigses töötlemises – homogeniseerimises ja pastöriseerimises. Kallite laktoosivabade piimade asemel võiks igaüks, kellele nn tavapiima joomine põhjustab kõhugaase ja -krampe, iiveldust, puhitust vms, proovida hoopis eestimaist toorpiima.

Voolikuid pestakse keemiaga

Tavaliselt võib piima joonud laktoositalumatuse all kannatav inimene tunda keskmisest häälekamat seedetööd. See omakorda võib muuta igapäevase elu raskeks katsumuseks. Inimestega suheldes, tööd tehes, sportides ja lihtsalt lõõgastudes on pea võimatu märatsevat seedimist kontrolli all hoida.

«Ega pastöriseerimine polegi kõige hullem piima töötlemise meetod, sest see on ju tegelikult kuumutamine,» ütles Loodusravikliiniku juht Tiina Keldrima. «Piima pastöriseeritakse seetõttu, et toode kauem säiliks ja bakterid, näiteks kampylobakter, häviksid. Meie vanaemad keetsid ju ka taludes piimasuppi, mis sisuliselt on pastöriseerimine. Kahjuks kuumutamisel piima toiteväärtus väheneb. Kõige parem on ikka toorpiim, sest tööstustes pestakse ju voolikuid pesuainetega.»

Homogenisatsioon lõhub aga täielikult piima õige koostise ning tekitab niiviisi paljudele inimestele terviseprobleeme. «Tean inimesi, kellel näiteks Prantsusmaal või Šveitsis ei teki piima juues kõhuprobleeme, aga meil saavad. Veel rohkem tekib probleeme Soome või Rootsi piima juues,» lisas Keldrima.

Homogeniseerimisel peenestatakse piimarasva kuulike väiksemateks osadeks. Sellest protsessist kui võimalikust seedehäirete põhjustajast räägitakse põhjanaabrite juures üha häälekamalt.

Veebruaris tegi soomlaste «Pealtnägija» saate Karjalohja tervisekeskuse meditsiiniõest Raija Tukkisest, kes sai aastaid kestnud kõhuvaludele leevendust homogeniseerimata piima juues. Aastatega kogunes Tukkisel tohutu arhiivimaterjal homogeniseeritud piima mõjust tervisele, kuid koostöö suurtootja Valioga ei laabunud.

Toimet vähe uuritud

Miks põhjustab homogeniseeritud piim mõnele inimesele seedehäireid? Ühe teooria kohaselt imenduvad homogeniseerimise tulemusel väikesteks osakesteks lõhustatud rasvatükid läbi sooleseinte ning kannavad endaga kaasas lõhustamata piimaproteiini, mis omakorda põhjustab vaevusi.

«Ega ühest vastust sellele väitele ei olegi,» ütles EMÜ toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia lektor Vilma Tatar. «Seda teemat on maailmas veel vähe uuritud.»

Igaühel on aga võimalik omal nahal järele proovida, kuidas homogeniseerimata piim tema kõhus toimib. «Pajumäe talu toorpiima ei homogeniseerita ega pastöriseerita. See on ehtne piim, millele ei ole midagi sisse pandud ega midagi ära võetud. Me lihtsalt jahutame ta maha,» selgitas Pajumäe talu tehnoloog Sirje Luik. «Ainuke asi, et enne joomist tuleb seda piima loksutada, muidu on koorekiht peal. Piima rasvasisaldus kõigub nelja protsendi ringis.»
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.