"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Imedemaa Tallinn (0)
26. aprill 2013

Valitsus peaks linnale tänulik olema. Ainuüksi selle eest, et linn ajab valitsuse eest regionaalpoliitikat. Iga aastaga kerkib linna voorivate abivajajate arv, kes oma kodukandis elukohta, lõunat supiköögis või piisavalt sotsiaalabi ei saa. Tallinnast saab ja linn ei aja kedagi ära. Lisaraha selleks aga riigilt ei tule.

Ja ka omavalitsused, kust hädalised pärit, ei kavatse ise puuduvaid teenuseid luua. Kaugemate omavalitsuste puhul on see mõistetav, sest paljud neist virelevad. Riigilt ju kõigi hädavajalike teenuste jaoks korralikke rahasummasid oodata ei maksa. Lihtsam on abivajajad ära saata – Tallinn on justkui imedemaa, kus kõik on olemas, mis mujal võimatu.

Samas saadavad oma puudega inimesed või kodutud linna ka Viimsi jt Tallinna lähiümbruse jõukamad vallad. Vallaametnikud seletavad süüdimatult, et mõne inimese pärast ei maksa üht või teist sotsiaalteenust pakkuma hakata. Ometi ei valmistaks kas või paarile hädalisele vajaliku abi andmine jõukale vallale mingeid raskusi. Olukord on seda imelikum, et tegelikult toituvad need vallad ju Tallinnast. Jõukamad uuselamurajoonides elavad inimesed viivad oma Tallinnas teenitud raha lähiümbruse nn kuldse ringi valdadesse ning vallad saadavad «tänutäheks» Tallinnasse oma sotsiaalabi vajavad inimesed, et linn neid aitaks.

Niisiis tähendab linnalähedaste valdade uusasukas enamasti jõukamat inimest, Tallinna uusasukas aga tihti vaesemat. Linna uusasunikud üritavad esimese asjana hankida endale linna sissekirjutuse. See tähendab tasuta ühistransporti. Kodukülas ju tasuta sõita ei saaks või puuduks seal bussiühendus hoopis. Sissekirjutus annaks ka võimaluse asuda ajutiseltki sotsiaalsele töökohale ning taotleda linnalt eluaset sotsiaalmajas või munitsipaalkorteris. Sissekirjutus annab õiguse küsida Tallinnalt lastele lasteaia- ja koolikohta. Maakohtades puuduvad lasteaiad hoopis ning koole pannakse järjest kinni. Rikastes kuldse ringi valdades aga võibki lasteaiakohta ootama jääda. Samas algatas Tallinn uue programmi, millega iga laps peaks saama lasteaiakoha.

Niisiis töötab linn iga siinse vähegi hakkaja abivajaja üles. Ja kui valitsus mujal Eestis olukorda ei muuda, siis pole ime, et maakohad Tallinnasse tühjaks jooksevad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.