"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linnapea saatis põnevil noored raekoja eest malevasse tööle (0)
28. juuni 2013
Malevasuvi algas meeletu meluga Raekoja platsil. Noori meelitab malevasse võimalus taskuraha teenida, kuid veelgi enam mõnus seltskond ja põnevad kogemused.

«Elagu malev! Teeme tööd ja peame pidu ka,» ütles linnapea Edgar Savisaar töökaid noori üle Eestimaa malevarühmadesse saates.

«Käisin ise malevas 1975. aastal, nii et tükk aega tagasi,» lisas linnapea. «Malev oli juba teie isade ajal ja tuleb ka teie laste ajal kindlasti. Malev on vahva!» Nii algas teisipäeval Raekoja platsil Eesti Õpilasmaleva töösuvi.

Malevlased andsid platsil ka vande. «Mina, malevlane, tänan oma taiplikkust, et otsustasin malevasse tulla. Tänan ka enda kiireid käsi, mis tagasid mulle malevakoha. Tänasest luban, et ei löö risti ette mulle antud ülesannete ees, vaid teen neid pühendunult ja kvaliteetselt…» kõlasid malevlaste lubadused.

Palk polegi põhiline

Sel aastal pakub SA Õpilasmalev tööd 820 noorele, olles seega viimaste aastate osalejaterohkeim. Pealinna noori võib suvel toimetamas näha 23 linnavälises ning 23 linnasiseses rühmas, nende hulgas töötab ka üks üliõpilaste ehk EÜE rühm. Suurimaks tööandjaks on Statoil, kes on leidnud töötamisvõimalused 84 noorele.

Raekoja platsile kogunenud noored olid kõik tööindu täis ja ootusärevad. Paljud tunnistasid, et ei teagi, palju neile palka makstakse, sest see pole põhiline. 17-aastane Claudia, kes läheb tööle Ranna Rantšosse, leidis, et malev on väga tore isegi siis, kui töö ajaks nii mõnegi peenema nina kirtsu.

«Ma lähen juba teist aastat ja mulle meeldib,» lausus Claudia. «Raha ei ole kõige olulisem, seal saab palju uusi sõpru. Ranna Rantšo valisin sellepärast, et tahaks midagi looduslähedast. Seal elame hurtsikutes ja laotame sõnnikut. See on teistsugune elu.»

SA Õpilasmalev juhataja Maarja Saaviku sõnul püütakse tööpõldu jätkuvalt hoida võimalikult mitmekülgsena, et iga noor leiaks endale sobiva ja paeluva suvise tegevuse. «Kevadisel registreerimisel oli võimalik valida näiteks mõisate korrastamise, rabas töötamise, astelpajuistikute hooldamise ja flaierite jagamise vahel,» märkis Saavik. «Eelmisel aastal katsetasime esimest korda ka rühmaga, kus on võimalik maasikaid korjata lavatsite pealt, ning kuna see töö osutus noorte hulgas üllatavalt populaarseks, tekitasime sel aastal ühe sellise rühma Lõuna-Eestis juurde. Viimased paar aastat on näidanud, et kui töötahet jätkub ja ise tubli olla, on marjakorjamisega võimalik teenida malevarühmades tunduvalt rohkem kui näiteks tunnipalgaga heakorratöö rühmades.»

Kokkutulek Baruto juures

Lisaks mitmetele uutele tööülesannetele saavad malevlased sihtasutuse juubeliaastal uuendusi kogeda töövälise aja sisustamisel. Kui seni on malevlased pidanud parima rühma tiitli võitmise nimel suve lõpus toimuvaks kokkutulekuks ette valmistama ühe ülesandena etluskava, siis seekord saavad nad kätt harjutada millegi uudse peal. «Seekordse malevasuve teemaks on «Kes ei ole malevas käinud, see ei ole elu näinud!», ning antud teemal valmivad eri žanrites lühifilmid, mille lõpptulemusi saavad nii žürii kui ka malevlased näha augustikuisel kokkutulekul,» selgitas Saavik. «Aastaid on kokkutuleku võistlusprogramm püsinud muutumatuna ning seetõttu on aeg värskust tuua ka noorte ideede ja loomingulisuse rakendamisse. Spordialad, rühmalaulu ja –lipu loomine jäävad traditsioonidena püsima, kuid sel aastal ootan põnevusega, kuidas noored oma tehnikavidinaid positiivses võtmes malevategevuses ära kasutavad.»

Malevasuvi lõpetatakse üleriigilise kokkutulekuga 13.-15. augustil Lääne-Virumaal Baruto Puhkemajas. Kolme päeva jooksul selgub, kes võidab endale malevasuve parima rühma tiitli. Kokkutulekule on oodatud kõikide malevakorraldajate rühmad üle Eesti.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.