"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vähekindlustatud lapsed saavad linna abiga restoranis lõunat süüa (0)
12. juuli 2013
Restorani «Talleke ja Pullike» peakokk Aleks Berg on kampa võtnud projekti raames restoranis tasuta söömas käiva Krisi. «Lastele pakutava toidu kvaliteedis me mingit hinnaalandust ei tee, see on sama, mida söövad teisedki kliendid,» ütles peakokk.

Lapsed saavad sama päevapraadi ja head magustoitu, mida tavakliendidki.

Haabersti vähekindlustatud perede lapsed saavad augusti lõpuni linna abiga Õismäe populaarses restoranis «Talleke ja Pullike» sooja lõunaeinet. Lõunaid saab projekti Suvesupp raames, mille Haabersti sotsiaalkeskus ja linnaosa lastekaitse töötajad ka sel aastal käivitasid.

«Kuna suvel koolilõunat ei saa, vajavad lisaks igapäevastele abivajajatele täiendavat abi ka üksikvanemaga pered ja need lastega pered, kus vanemad on töötud või kus esineb raskusi igapäevaeluga toimetulekul,» ütles linnaosa avalike suhete nõunik Elina Rannaste.

Ainus võimalus süüa saada

«Haabersti linnaosa lastekaitsetöötajad koostasid laste nimekirjad, valmistasid pääsmed einele ja jagasid need peredele,» selgitas Haabersti linnaosa vanema asetäitja Juhan Hindov. «Suvesupi projekti koostööpartneriks on Õismäel asuv menukas restoran-pubi «Talleke ja Pullike» Eelmistel aastatel on koostöö selle asutusega hästi sujunud. Vähekindlustatud perede lapsed said seal näiteks ka mullu suvel tööpäeviti korra päevas sooja einet süüa. Oleme Suvesupi projekti vedanud alates 2011. aastast ning saanud lastevanematelt tagasisidena ainult tänu- ja kiidusõnu.»

Rannaste sõnul pakutakse lõunat Haabersti linnaosa valitsuse sotsiaalhoolekande osakonnast saadud pääsme alusel keskpäevast kuni kella kolmeni pärastlõunal. «Pääsmeid on jagatud ligikaudu 60 perekonnale, kuid abivajajaid võib veelgi lisanduda,» mainis ta.

«Projekt Suvesupp on vähekindlustatud peredele väga oluline,» kinnitas Eesti vaesuse ja sotsiaalse tõrjutuse vastu võitlemise võrgustikku juhtiva MTÜ EAPN Eesti juhatuse esimees Kärt Mere. «Seda on raske uskuda, aga paljudele lastele on see tõepoolest päeva ainus soe toidukord. Lisaks Haabersti linnaosale oleme oma vahenditega Suvesupi projekti vaikselt edendanud Nõmmel koos Nõmme lastekaitseliidu töötajatega. Me pole küll suurt reklaami teinud ja oma suvesupiprojekti avalikult reklaaminud, kuid meil on teatud kindlad perekonnad ja varasematest aastatest tuntud lapsed, kellele oleme igal aastal sooja lõunaeinet pakkunud. Lisaks korraldame vähekindlustatud perede lastele suvelaagreid, ka see on meil iga-aastane traditsioon.»

Praegu on Haabersti linnaosa esimene, kes tänavu Suvesupi projekti pealinnas edasi veab.

Ehtne restoranitoit

«Mingit hinnaalandust me laste toitlustamise koha pealt ei tee, täpselt sama päevapraad, mida pakume lastele, läheb ka teistele lõuna ajal sööma tulnud klientidele,» rääkis «Tallekese ja Pullikese» peakokk Aleks Berg. «Püüan igal nädalal pakkuda lastele eri roogi, sel nädalal on valikus kolm nimetust päevapraadi ja magustoit, lisaks piim või keefir. Esimesel päeval näiteks tegime hakk-kotletti kartulipüreega ja kaeraküpsise magustoitu. Portsjonid on meil suured, täismeestele mõeldud, aga järele naljalt midagi ei jäeta. Lastel on suvel hundiisu. Kurb ainult, et esimestel päevadel oli lapsi vähevõitu, toitu jäi palju üle. Loodetavasti harjuvad lapsed meie juures käima.»

Lapsed on abi saanud juba 1827 korral

Suvine toiduabi projekt Suvesupp toimus ka tunamullu juunist augustini.

Kolme kuu jooksul käis restoran-pubis «Talleke ja Pullike» sooja lõunat ja magustoitu söömas 63 last kokku 1053 korral, sealhulgas juunis 330 korral, juulis 301 ja augustis 422 korral.

Mullu toitlustas restoran-pubi «Talleke ja Pullike» vähekindlustatud perede lapsi juulis ja augustis – juulis 54 last 432 korral ja augustis 50 last 342 korral. Kahe aastaga said lapsed abi 1827 korral.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.