"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Miks süüdistas meedia linnapead IRL-i Vene rahastaja Levini korteris elamises? (0)
23. september 2013
Jaanus Reisnerit (pildil) ja Tiit Arget võib pidada üheks põhilistest sidemeloojateks Vene taustaga ärimeeste ja Isamaa vahel, kes alustasid sellist tegevust juba noorte erakondlastena.

Mida kujutab endast mitmekülgne ärimees Pjotr Levin, kelle korteris elamises kahtlustas meedia hiljuti Tallinna linnapead Edgar Savisaart?

Tegemist on mitmekülgse Vene multimiljonäriga, kelle tegevusampluaa ulatub alkoholikaubandusest kinnisvara- ning kütuseärini. Paraku näitab lähiajalugu, et tegemist on küll IRL-i, aga mitte Keskerakonna vaateid jagava isikuga.

Veel hiljuti omas Levin osalust Vene ühes suurimas alkoholitootjas Russkii Alkogol. Kuid kogu selle kompanii ostis juba mõned aastad tagasi tükkide kaupa üles Poola-Ameerika tootja Central European Distribution Company. Umbes 6% kompaniist omanud Levinile anti vastu uue omaniku aktsiaid ja raha, kokku vähemalt 40 mln dollari ulatuses.

Küllap me ei teaks Eestis täna suuremat midagi Levinist ega tema äridest, kui poleks eelmainitud tehingut Russkii Alkogoli ostu-müügiga. See sundis Levinit alkoholiärist sündinud rahale uusi paigutusvõimalusi otsima.

Suur raha otsib rahulikku kodu

Levini näol on tegemist tüüpilise Vene ärimehega, kes otsib kapitali väljapoole Venemaad paigutades riskivabamaid ärisid või piirkondi. Samas püüab ta ühtlasi luua kasulikke sidemeid uue või uute asukohariikide poliitikutega. Sobiva kaaslaskonna leidis ta IRL-is ja sellele lähedastes ärimeestes, kes lõid talle võimalusi investeerida Eesti kinnisvaraärisse.

Lisaks kinnisvaraärile arvatakse Levinit peituvat ka Onistarile kuulunud, kuid pankrotistunud Moe ja Rakvere piiritusetehastesse mõned aastad tagasi tehtud investeeringute taga.

Muidugi pole Levin kaugeltki esimene Vene ärimees, kel Isamaaga head suhted. Tegemist on juba Mart Laari esimese valitsuse ajast levinud tendentsiga, kus Venemaal võimudega mingitel põhjustel lahkarvamusi omanud isikud otsivad uue maandumispaiga nn lähivälismaal.

Mäletatavasti tegutses 1990ndatel seltskond kummaliste äridega Vene taustaga mehi firma Koneston varju all. Seal sõlmiti peamiselt mitmesuguseid relvatehinguid, mille niidid viisid muuhulgas otsapidi Tšetšeeniasse.

Aastate möödudes said Vene kapitali ja Isamaa vahendajateks perekond Sedinid – käsikäes Isamaa võtmeisikute Tiit Arge ja Jaanus Reisneriga. Ajad muutusid moodsamaks. Relvakaubanduse vahetas välja kinnisvaraäri. IRL-i ja Venemaa vahelise «diplomaatia» kulminatsiooniks kujunes aga hiljutine elamislubade skandaal.

Miljonär Levini sidemed Eestiga on seega kestnud ligi kümmekond aastat. Alates 2008. aastast kuulub Levin Tallinna Lutheri kvartali arendajana tuntuks saanud Grove Investi nõukogusse. Seal omandas ta ühtlasi ka enamusosaluse.

Peale tema kuulus Grove Investi kompanjonide ringi veel Lutheri kvartalis tegutsenud endine mööblitööstur Pjotr Sedin oma naise Larissaga. Viimastel on põhjust olla Laari valitsusele tänulikud, et nad said Lutheri kvartali enda kontrolli alla.

Lutheri mööblivabrikandi järeltulijad tõrjuti Eestist mäletatavasti osavalt välja, ehkki nad nõustunuksid oma esivanematele kuulunud vara ka tagasi ostma. Enne sõda Saksamaale ümberasunutena neil tagastusõigust polnud. Lisaks neile osaleb Grove Investis Isamaa kunagine peasekretär Jaanus Reisner ja peamiselt Sedinite tegevjuhina tuntud Jüri Triletski.

Veel oli kompaniis Grove Invest osanik Kylemore International Invest Corp. Kõigi tunnuste järgi on see offshore-ettevõte, mida kontrollib Levin ise. Mõnedel andmetel haldas Levin Kylemore´i kaudu ühtlasi oma osalust Russkii Alkogolis.

Tuntust kogus Levini juhitav Grove Invest kohtuskäiguga Ühispanga vastu. Pangalt nõuti ümmarguselt 100 mln eurot valuraha rajatava vineeritehase käikulaskmisplaani nässu ajamise eest, millesse pank olevat liiga jõuliselt sekkunud.

Selle Grove Investile kuulunud ja Kohilasse rajatava vineerivabriku eest seisis jõuliselt Pjotr Levini tütar Natalja Levina, kes on oma isa ärihuvide peamine esindaja Eestis.

Levinit Eestis toetavad Jaanus Reisner ja teine Sedinile-Levinile lähedane ärimees, Tiit Arge moodustasid juba Isamaa võimuletuleku aegadel lahutamatu tandemi.

Reisner oli ka Laari naaber aegadest, mil too elas Keemia tänava turvamajas. Tasapisi tõmbusid mõlemad mehed aga n-ö aktiivsest poliitikast kõrvale.

Küll on jäänud n-ö päevapoliitikas osalema Jaanus Reisneri abikaasa Liisa Pakosta. Abikaasa lähedane seotus Vene viinamagnaadiga pole tal takistanud lakkamatuid esinemisi pereväärtuste teemal.

Isamaad juhtinud Mart Laaril on ilmselt õigus, kui ta on ühes intervjuus ütelnud, et temale teadaolevalt ei ole Venemaalt Isamaad (hilisemat Isamaa ja Res Publica Liitu) otseselt rahastatud.

Küll on Venemaalt ikka ulatatud abistav käsi, kui sellest parteist on abi vajatud. Nii oli see juba Laari esimese valitsuse ajal, kui Vene taustaga Konestoni-suguste firmade kaudu hangiti jõuametitele padruneid.

Samasugune appitulek toimus aprillis 2011, kui Peterburi autoärimees Anton Soldunov ostis 600 000 euro eest IRL-i peakorteri hoone Wismari tänavas. Vahendajaks oli Arco Vara – ettevõte, mis täiesti juhuslikult realiseerib ühtlasi ka Pjotr Levini kinnisvara-alaseid ärihuvisid Eestis.

Taas, täiesti juhuslikult soetas Lutheri kvartalisse korteri ka kaitseminister ja IRL-i praegune juht Urmas Reinsalu.

Oma mees ka Eesti Energia õlitööstuses

Omaette teema on veel
Pjotr Levini huvi kütusekaubanduse vastu. Inimene, kes vastab talle kuulunud kütusekompanii Matinox Investeeringud telefonil, soovib jääda tundmatuks ja kostab vaid, et ettevõte enam ei tegutse.

Tõepoolest, äriregister näitab selle firma tegevuse kohalt viimasel ajal nulli. Kuid puuduvast käibest huvitavamad on taas sidemed: firma juhtide hulka kuulus Lauri Hink, varem tuntud ka kui üks kunagise suure riikliku Eesti Kütuse juhtidest. Veel kuulus ettevõttesse samamoodi Eesti Kütuse kunagise juhina tuntud Oleg Panfilov. Täna on Hink tegev Eesti Energia õlitööstuse juhatuses, mis taas täieliku kokkusattumisena asus veel hiljuti IRL-i haldusalas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.