"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kuhu kadus IRL-i rahvuslikkus? (0)
30. september 2013

Tähelepanelik lugeja märkas nädala eest püha-päeval vanalinnas kõndides IRL-i linnapeakandidaati Eerik-Niiles Krossi ja Eesti Ekspressi omanikku Hans H Luikke omavahel ühes välikohvikus mõnusasti jutlemas. Kõva häälega kõlas mitu korda Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali nimi. Mehed vedasid näpuga paberi peal jooni ja arutasid mingeid skeeme.

Just enne seda oli Hans H Luik kirjutanud Eesti Ekspressis Keskerakonda salvava juhtkirja. Olukord meenutab aegu, mil IRL-i veel polnud ja Luik kirjutas enne valimisi Res Publicat pooldava juhtkirja. Siit tekib küsimus, et kas meedia sõltumatust igal sammul rõhutav Luik on valinud enne valimisi jälle ühe poole, keda esile tõsta, ja teise, keda mutta trampida?

Iseenesest pole ju inimese poliitilistes eelistustes midagi halba, aga kuivõrd hakkab Luige eelistus mõjutama tema vähemalt jutu järgi neutraalseid meediaväljaandeid? On siiski naljakas, et Luik Krossi käest sedavõrd otseseid juhtnööre saab, et kuidas ja millest kirjutama peab. Lausa puust ja punaselt ette!

Krossile sobivad eduks kõik vahendid. IRL soovib jätta endast mulje kui konservatiivsest ja eestimeelsest erakonnast. Seepärast pasundabki see partei igas oma telereklaamis, et ajab Tallinnas Eesti asja. Kuid Kross on nõus ka oma erakonna põhimõtted hülgama.

25. septembril ilmus venekeelse Postimehe onlines intervjuu Krossiga, kus ta nõudis, et Tallinnas oleksid eesti, inglise ja vene keel võrdses kasutuses. Pealkiri oli sõnastatud suisa kogu IRL-i nimel: «IRL: Tallinnas peab olema kolm kohalikku keelt: eesti, vene ja inglise keel!» Niisiis räägib Kross eestlastele, et ta ajab Eesti asja, vene keeles aga ajab ta hoopis vene asja. Kus on siin rahvuslikud põhimõtted?

Tasub ka meelde tuletada, et varem oli Luige hea sõber Indrek Raudne. Temal aga läksid äri- ja poliitikaasjad samuti lootusetult sassi ning ta pidi «äraostmatuna» venemaalastele elamislubade müümise skandaali tõttu poliitikast lahkuma.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.