"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Joodikutelt oodatakse ka uue aktsiisiseaduse puhul riigikassa usinat täitmist (0)
14. mai 2014

Eesti aktsiisiseaduseelnõud uurinud juristi Mati Makkari sõnul seatakse meil viin ja õlu maksustamise kohalt veini ees eelisolukorda. See on aga toonud Euroopa Kohtusse mitmeid kohtuasju, sest maksualane protektsionism on keelatud.

«Uued alkoholiaktsiisid soosivad jätkuvalt purjutamist,» tõdes jurist Mati Makkar, kelle sõnul soosib Eesti alkoholipoliitika viina ja kanget õlut, ehk siis ei taheta kohalikke alkoholitootjaid maksudega liialt «kurnata», samas kui lahjat veini maksustatakse täie rauaga.
 
Kui Alkoholipoliitika Rohelises Raamatus (2014) viidatakse asjaolule, et suur osa Eestis tarbitavast alkoholist on Euroopale ebatüüpiliselt kange alkohol, siis uute aktsiisimääradega püütakse teha, et see jääks nii ka edaspidi. Jurist Mati Makkari hinnangul, kes analüüsis peatset alkoholiaktsiisi tõstmist käsitlevat seaduseelnõud, koheldakse meil näiteks veini ja õlut maksustamise mõttes liiga erinevalt. Eriti markantselt paistab veini kõrgem maksustamine silma kuni 6% alkoholisisaldusega toorveini puhul, mille vahe maksustamisel õllega on 6-7-kordne.
 
«Veini ja õlle erinev kohtlemine on toonud Euroopa Kohtu ette mitmeid kohtuasju,» lausus Makkar. «Näiteks otsustas kohus, et Euroopa Ühenduse asutamislepingu alusel on kaudne maksualane protektsionism keelatud ning et sellega seoses võib odavamaid veine lugeda õllega konkureerivateks toodeteks.»
 
Erinevalt valdavast osast EL-i riikidest on Eestile omane kangete alkohoolsete jookide suur osakaal tarbimises, kirjutatakse sotsiaalministeeriumi Alkoholipoliitika Rohelises Raamatus (2014). Eesti maksustab kangeid alkohoolseid jooke küll kõrgema maksumääraga kui kääritatud jooke ja vahetooteid, kuid erinevused on väiksemad kui Põhjamaades või Lääne-Euroopas, viidatakse raamatus. Seal pööratakse rõhk just kange alkoholi maksustamisele, samas kui ka näiteks veinimaades veinile aktsiis ei kehti. Meil laiutatakse viina aktsiisimaksu tõstes käsi, et ei saa, sest salaturg võtab võimust.
 
Karskusliikumise eestvedaja Lauri Beekmanni sõnul ei saa viinaaktsiisi veelgi suuremast tõstmisest hoidumise ettekäändeks tuua asjaolu, et salaturg võtab rohkem võimust, sest sellega demonstreeriks riigiaparaat justnagu oma abitust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.