"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Maailm (0)
06. juuni 2014

Tasuta söök Helsingi lastele

Helsingi palgatud töötajad valvavad suvel vajadusel mänguväljakutel laste järele. Muuhulgas pakub linn alla 16-aastastele lastele tasuta lõunasööki, kusjuures vanemad saavad iga päeva menüüga internetis tutvuda. Valikus on road ka allergikutele. Igal ajal on lastele mänguväljakutel tasuta joogivesi.

Teed hakkavad elektrit tootma?

USA ettevõte Solar Road-ways arendab päikesekiirgust elektriks muutvat teekatet. Firma arvates võiks lähitulevikus kõik teed nii palju energiat toota, et sellest piisaks riikide vajadusteks, kus need teed asuvad. Firma on juba loonud ühte parkimistaskusse töötava prototüübi ning ootab investorite huvi, et projektiga edasi minna. Tugevast erilisest klaasist paneelides on ka LED-valgustid, millega saab teel asuvad sebrad ja jooned helendama panna ning hoiatusi kuvada. Samuti soojendus, mis hoiab talvel teed jää- ja lumevabana. Firma nägemuses võiks tee ka elektriautosid laadida, seda isegi sõidu ajal. Pimedas laeb teepaneele autotulede valgusvihk.

Seintel kasvav mets Milanos

Milanos hakkab valmis saama Itaalia arhitekti Stefano Boeri kavandatud, majaseintel kasvav nn vertikaalne mets. Porta Nuova linnaosas asuva kahe tornelamu seintele on istutatud üle 400 suure ja keskmise ning 250 väikese puu. Samuti kasvab seintel 11 000 rohttaime ja 5000 põõsast. See kõik vastab enam kui 10 000 m2 metsale. Projekt läks maksma 65 miljonit eurot. Arhitektid loodavad, et haljastatud seintega majad aitavad vähendada õhu saastatust ning hoida hooneid talvel soojana ja suvel jahedana. Samuti hoiavad taimed ära linnatänavate kunstliku kliima tekkimise, mida põhustab majade küte.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.