"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Laulu- ja tantsupidu algab Eesti Rahva Muuseumist (0)
11. juuni 2014

Eesti Rahva Muuseumis (ERM) Raadil algab pühapäeval päikesetõusul XXVI laulu- ja XIX tantsupeo tulesüütamise püha rituaal.

ERM-is süüdatav tuli läbib järgneva kolme nädala jooksul pika tuleteekonna läbi maa laulupidude hällist Tartus peopaigani Tallinnas. Tulesüütamise tseremoonia on vaadeldav Eesti Rahva Muuseumi mõisapargi rotundi juures ja toimub sõltumata ilmaoludest.

Enne ametlikku teele lähetamist Tartu Raekoja platsilt läbib süttinud tuli veel mitmeid laulupeotraditsiooniga seotud paiku Tartus, nagu rahvuslike suurmeeste kalmud Raadi kalmistutel, laulupeo mälestuskivi ja laulupeomuuseum, kust kella 10-ks jõuavad pidulised esimese laulupeo piduliku jumalateenistuse toimumispaika Toomkiriku juures. Pärast kõnesid ja koorilaulu liigub tuli mööda Lossi tänavat Raekoja platsile, kus selle võtavad vastutavale hoiule Tule Tulemises 2014 osalevad laulukoorid ja tantsurühmad.

Laulupeotule süttimise auks Tartus eksponeerib Eesti Rahva Muuseum oma näitusemaja auditooriumis Tartus Kuperjanovi 9 majas kunstnike Aleksander Vardi, Elmar Kitse ja Johannes Võerahansu 1948. aastal valminud hiigelpannood, mille keskmisel, Kitse maalitud osal on kujutatud esimese laulupeo sündmusi. Triptühhoni kõiki osasid koos ei ole eksponeeritud kord poliitilistel põhjustel, kord suuruse tõttu juba 65 aastat. Pühapäeval kell 12 toimuval näituse avamisel antakse põhjalik ülevaade nii pannoo loomisest kui ka selle autorite saatusest. Pannoo on väljas juuli lõpuni.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.