"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO: Puudega inimesed: tööhõivereform on võtnud meilt une! (0)
17. juuni 2014

„Praegune tööreformi läbisurumine on une võtnud paljudelt tööealistelt,“ ütles Toompeal keskpäeval toimunud uue Töövõime seaduse vastasel meeleavaldusel osalenud liikumispuudega  Heiki Lumilaid. Enam kui sada inimest kogunes  ennelõunal Tallinnas Toompeal riigikogu peahoone ette, et nõuda töövõimereformi peatamist ja töövõimeseaduse eelnõu tagasivõtmist.

17.06.2014Meeleavaldus Toompeal

„Kahtlen, kas see aitab puuetega inimeste tööhõivekasvule kaasa. See on laiahaardeline teema, kuid leian, et see (tööreform toim.) peaks olema selline,  et puudega inimesel oleks töökoht, kuhu sihtida, tagatud transport ja  kasvõi isiklik abistaja, kui seda vajatakse ning alles siis saab rääkida tööreformist. Kuni ei ole tugiteenuseid, ei saa ka rääkida tööreformist,“ leidis ta.

Hetkel on Lumilaidi sõnul praegune kõnealune Tööreform üks „suur ports segadust“, mida kindlasti paari aasta pärast ringi hakatakse tegema.

Ka Eesti liikumispuuetega inimeste liidu tegevjuhi Auli Lõokese sõnul ei hakkaks jõustumise korral tööreform toimima niimoodi nagu hetkel välja saab lugeda. „Et asi saaks toimida, peaks olema ka piisavalt tugiteenuseid, mis seda reformi toetavad,“ ütles Lõokese.

Lõokese sõnul jääb hetkel puudu sotsiaalteenustest, tööandjatest ning maal ja linnas valitseb ebavõrdsus. „See reform ei taga võrdseid tingimusi üle Eesti töövõimetuspensioni praegustele saajatele.“

Lõokese sõnul ei ole võimalik hetkel väikestes paikades koordineerida tegevust piisavalt, et puuetega inimestele tagada töövõimalused.

„Loodan, et meid võetakse varsti kuulda, sest ega töökäimine ei ole alles avastatud Ameerika. Need, kes on võimelised tööl käima, töötavad kõik,“ lisas Lõokese.

„Puuetega inimestelt tuleks küsida, miks nad ei tööta, sest me kõik tahame raha teenida ning ma ei usu, et keegi ei käi tööl, sest ta elab oma pensionist ära, kuid kui kulud töölkäimisest on suuremad, kui palk, siis motivatsioon ju väheneb,“ nentis Lõokese, et tuleks tagada kodulähedane töökoht või vähemalt transport.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.