"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Hardo Aasmäe: Venemaa võib VEB fondiga seotud isikuid šantažeerida (0)
18. juuni 2014

VEB fondiga on üles kerkinud julgeolekurisk Eesti riigile, sest Venemaa saab fondiga seotud isikuid šantažeerida, lausus entsüklopedist Hardo Aasmäe TTV saates „Vaba Mõtte Klubi“.

Vaba Mõtte Klubi

Aasmäe nimetas saates peetud vestluses mitmete Eesti tipp-poliitikute nimesid – nii Lennart Meri ja tema kantseleiülemat ja praegust IRL esimeest Urmas Reinsalu kui ka omaaegset riigikontrolöri Juhan Partsi, kui ka Ken-Marti Vaherit.

„Siin tekib julgeolekurisk rääkimata usalduskriisist. Julgeolekurisk tekkib sellest, et Venemaal on ju täpselt teada, kuidas see 32,2 miljonit ära jagati. Venemaa aga vaikib ja järelikult on tal huvi vaikimist jätkata ja tal on võimalik varjatult šantažeerida neid isikuid, kes sellega seotud,“ ütles Aasmäe.

Aasmäe hinnangul on VEB fondis juhtunu näol tegemist Eesti ühiskonnale väga kurvastava tõigaga. „Veel kümme aastat tagasi räägiti, et see on ajakirjanik Toomas Kümmeli luul, aga mees võttis kätte ja keris tamiili nii kaua, kuni kala on kaldal.“

Entsüklopedisti sõnul on saanud ilmsiks, et tegemist oli raha ettekavatsetud kõrvaldamisega, kus võeti ära Eesti ettevõtjate poolt panka arvele pandud raha. Ta lükkas ühtlasi ümber ka väite, Venemaa külmutas selle raha.

Aasmäe arvates tuleks Eestis koostada nimekiri VEB fondiga seotud isikutest, kelle kätte avaliku sektori raha ei tohi usaldada.

Aasmäe juhtis ühtlasi tähelepanu asjaolule, et Riigikontrollist läks 2000. aastal kaduma 1996. ja 1997. aastal VEB fondiga seotud audit. „Nüüd tuleb mõelda, kes oli tol ajal riigikontrolör. See oli Juhan Parts. Kes aga oli sel ajal Riigikontrolli direktor. See oli Ken-Marti Vaher. Tol ajal püüdis VEBi asja summutada Lennart Meri ja nüüd tuleb mõelda, kes oli tol ajal Lennart Meri kantseleiülem. See oli Urmas Reinsalu.”

 

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.