"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ukraina ja Iraagi konfliktide mõju jõudis Eesti tanklatesse (0)
20. juuni 2014

Kütusefirma juhi Ain Kuusiku sõnul saavad inimesed kütusehindade kujunemist kõige paremini ennustada igapäevaste uudiste kaudu: niikaua kuni kestavad konfliktid Ukrainas ja Iraagis, näitavad hinnad tanklates pigem tõusvat suunda.

Viimase aja kütusehindade tõusu Eesti tanklates on tõenäoliselt pigem püsivam, kui ajutine nähtus.Alexela Oil juhatuse liige Ain Kuusik ütles Pealinnale, et niikaua kuni maailmas on peetud sõdu, on sõda alati kütuse hindu tõusma mõjutanud. Maailm on tema sõnul just nii suur või väike nagu ta on ja konfliktide mõju jõuab meieni kiiremini, kui me arvata oskaksime. Kui tõusevad suuremate kütusepartiide hulgihinnad, siis tulevad peagi ka jaehinnad järele.

Seega võib igaüks igapäevaste uudiste jälgimise kaudu ise kodus tanklahindu ennustada: kuni konfliktid rahunemise märke ei näita, jätkavad hinnad pigem tõusu suunda.

„Just nii lihtne see ongi,“ ütles Kuusik. „Ega ükskõik milliseid kaupmehi see olukord, eriti enne pühi, kaugeltki ei rõõmusta.“ Tema sõnul vähendavad kõrgemad kütuse hinnad igasugust, mitte ainult kütuste tarbimist.

Kuusiku sõnul pole Eestis ka praegu oodata, et mõni uus suurem tegija kütuste jaemüügiturule juurde tuleks ja sealtkaudu hindu mõjutaks.

„Pigem on väiksemaid tanklaid üles ostetud ja olukord kütusturul on nagu pankadega, et leidub 3-5 tegijat, neist osa Eesti ja osa väliskapitaliga,“ rääkis Kuusik.

„Olukord on turul rahulik ja ei oska arvata, et keegi praegu Eesti kütuseturule sisenemise vastu huvi tunneks. Ja eks suuremad tegijad küsivad ka, et kas see 1,5 mln elab teil terves Eestis või ikka ainult Tallinnas. Turg on siin ikka väga väike,“ nentis kuusik.

Sõjaliste konfliktide mõju kütusehindade kasvatamisele on möönnud Statoil Delfile antud kommentaaris.

Lisaks Ukrainale on viimasel ajal tulnud ärevaid teateid Iraagist, kus islamiäärmuslaste salgad on rünnud Põhja-Iraagis, Bagdadist 210 kilomeetri kaugusel asuvat riigi suurimat, Baiji naftatöötlemistehast. Saudi-Araabia välisminister Saud bin Faisal hoiatanud, et Iraak seisab kodusõja lävel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.