"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Võidupüha paraadi võtavad vastu Eesti ja Läti riigipea (0)
20. juuni 2014

Võidupüha 95. aastapäevale ja Eesti ning Läti relvavendlusele pühendatud seni kõige rahvusvahelisemat Võidupüha paraadi piirilinnas Valga võtavad ühiselt vastu Eesti president Toomas Hendrik Ilves ja Läti president Andris Bērziņš.

23. juunil kell 11 Valga südalinnas Kesk tänaval algavale paraadile on Kaitseliidu, Naiskodukaitse, Kodutütarde ja Noorte Kotkaste üksuste kõrval üles rivistatud Läti kaitseväe ja Zemessardze üksused, Ameerika Ühendriikide kompanii ja Vabadussõjas Eesti liitlastena sõdinud Soome, Rootsi, Taani ja Ühendkuningriigi liputoimkonnad. Paraadil osalevad ka kaitseväe, politsei- ja piirivalveameti, Kaitseliidu ja Läti kaitseväe orkestrid. Kokku on rivis pea 1300 inimest.

Paraadi juhatab Kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili.

Paraadi lõpetab hea ilma korral NATO hävitajate ja Eesti Õhuväe lennuvahendite ülelend – kaks Taani hävitajat F-16, kaks Poola hävitajat MIG-29 ja kaks Briti hävitajat Eurofighter Typhoon. Peale nende teevad ülelennu kaitseväe kopterid, PPA kopter ja lennuk ning õhuväe õppelennuk.

Paraadilt siirduvad üksused rivikorras kaitseväelisele jalutuskäigule marsruudil Kesk tänav-Raja tänav-Rigas iela-Lugaþu park, kus üksused veelkord rivistuvad. Pärast lühikest tseremooniat Lätis Valkas siirduvad üksused tagasi alalistesse tegevuspaikadesse. Kõigil Valga ja Valka linna elanikel on suurepärane võimalus jälgida nii paraadi kui jalutuskäiku, samuti paraadi lõpul avatavat sõjatehnikanäitust Eesti-Läti piiril Raja tänava ja Rigas iela ühinemiskohal. Samas jagatakse linnarahvale ka sõdurisuppi. 

Võidupüha pidustused algavad traditsiooniliselt 23. juuni hommikul kell 9 võidutule läitmisega Valga Vabadussõja ausamba juures. Võidutuli sünnib tavakohaselt eelmisel päeval Noorte Kotkaste poolt muistsel viisil süüdatud muinastulest ja Eesti Sõjameeste Tori mälestuskiriku altaril süüdatud sõdades langenute mälestustulest. Kuna tänavune aasta on üldlaulupeo aasta, liitub võidutulle ka Võidupüha ajal Valgamaa laulupeotuli. Vabadussõja ausamba juures ühendatakse niisiis kolm tuld võidutuleks, mille hiljem paraadil saadab vabariigi president laiali kõigisse maakondadesse, kust neist juba hiljem süüdatakse kohalikud jaanituled.

Vabadussõja ausamba juures antakse kätte ka Võidutule medalid tänavustele tuletoojatele. Nendeks on sel aastal igast Kaitseliidu malevast abielupaar või elukaaslased, kes on mõlemad aktiivselt tegevad Kaitseliidus ja Naiskodukaitses. Tavakohaselt kõneleb seal ka peaminister, sel aastal siis esmakordselt Taavi Rõivas.

Võidupüha üritused jätkuvad Valgas jumalateenistusega Valga Jaani kirikus algusega kell 10.

Keskne Võidupüha paraad toimub Valgas teist korda, esmakordselt oli see piirilinnas 1999. aastal. Võidupüha on Eesti riigipüha, mida peetakse 23. juunil alates aastast 1934. Sellega tähistatakse Eesti vägede võitu Võnnu lahingus Landeswehri üle 23. juunil 1919.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.