"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Hiinas möllab muhkkatk (0)
24. juuli 2014

Hiinas asuva Yumen-i linna elanikel on keelatud oma kodudest lahkuda ning 151 inimest on paigutatud karantiini, pärast seda kui eelmisel nädalal suri kohalik mees muhkkatku.

Hiina loodeosas asuva Yumen-i 30 000 elanikku on oma kodudesse vangistatud ning linna perimeetrit ümbritsevad teetõkked. Karantiiniala valvavad politseinikud soovitavad möödasõitjatel tungivalt oma kurssi muuta, et ohtlikku piirkonda vältida, teatas riiklik telekanal CCTV.
 
Arvatakse, et 38-aastane katkuohver sai nakkuse oravasarnaselt näriliselt, kelle laiba ta peale leidmist ära tükeldas ja oma koerale sööta kavatses.
 
Närilise laibaga kokku puutumisega samal päeval tõusis aga mehel juba palavik, ning tema tervisliku seisundi halvenedes viidi mees haiglasse, kus ta ka eelmisel kolmapäeval suri.
 
Riikliku meediakanali teatel on karantiinis linnal piisavad riisi, jahu ja õli varud, millest peaks jätkuma kõigile elanikele vähemalt üheks kuuks. Elanike (ka nende 151-e kes eraldi karantiinis on) tervislik seisund on hetkel stabiilne. Muhkkatk on bakteriaalne infektsioon, mille ulatuslikuim puhang oli 14. sajandi 
 
Euroopas, kus rahvakeeli ka “Mustaks Surmaks” nimetatud epideemiaks paisunud infektsiooni ohvrite arv ulatus kümnete miljoniteni. Viimati kasvas muhkkatku puhang pandeemia mastaapi 1860ndatel Hiinas, ning selle kätte suri ligikaudu 10 miljonit inimest. 

Tänapäeval haigestuvad muhkkatku peamiselt loomad, inimeste haigestumist juhtub äärmiselt harva, ning need juhtumid on enamjaolt koondunud Aafrikasse, Aasiasse ning üksikuid juhtumeid on ette tulnud ka USA lääneosas. Katk on kiire abi puhul kaasaegsete antibiootikumidega kergesti ravitav, kuid ilma kohese ravita põhjustab infektsioon tõsiseid tüsistusi või isegi nakatunu surma.
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.