"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Eesti alpinistid vallutasid 7010 meetri kõrguse Han Tengri mäetipu (0)
04. august 2014

Grupp Eesti alpiniste vallutasid möödunud nädala lõpus 7010 meetri kõrguse Han Tengri mäetipu.

Ekspeditsiooni juht Priit Joosu ning tema kaaslased Allan Valge, Meelis Kuris ja Meelis Luukas tõusid Tjan-Šani mäestikus Kasahstani ja Kõrgõzstani piiril asuva Kasahstani kõrgeima mäe tuppu laupäeval, vahendas BNS.

Alpinistid tõusid mäele põhja poolt, Põhja-Inõltšeki liustikult mööda niinimetatud tavamarsruuti. “Ilmastikuolud kogu ekspeditsiooni vältel olid rasked, puhusid tugevad tuuled ja oli lumesadu. Õnneks valitsesid tipupäeval mäel suhteliselt head olud, tuult oli vaid 40 kilomeetrit tunnis ja lund sadas 4-5 sentimeetrit,” rääkis MTÜ Mägironimise ja matkamise edendamise klubi esindaja Kristjan-Erik Suurväli.

Ta lisas, et kaheksast ekspeditsiooni alustanud mägironijast jõudis tippu neli, mis on väga hea tulemus. 

Han Tengri on erakordselt kaunis mägi, kuid samas väga raskete marsruutide ja õnnetuste rohke ajalooga. 2004 aastal pidid eesti alpinistid tõusu tipule katkestama, kuna sattusid vähemalt 11 ohvriga laviini. 2008 aastal tõusis lõuna poolset marsruuti pidi Han Tengri tippu Urmas Peiker.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.