"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Edgar Savisaar: loodame, et Toompeal tuleb nüüd aru pähe! (1)
27. august 2014

"Võtsime tänasel linnavalitsuse istungil vastu määruse, mis keelab avaliku alkoholitarbimise pea kogu Tallinna linnas, kuna purjutamine linna avalikes kohtades häirib selgelt kaaslinlasi," ütles Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Kuna praegu võivad napsitajad vabalt linna peal juua ja laaberdada, on uue seaduse mõju ka tänavapildis linnapea sõnul reaalselt näha

“Laupäevasel Vabaduse väljaku tasuta kontserdil tuikus lava ees enneolematult palju purjus inimesi,” nentis Savisaar.

“Kui me tahame oma rahvast hoida, siis peame avaliku joomise muutma taas taunitavaks.”

Omal ajal oli Tallinn esimene, kes keelas ära öise alkoholimüügi, mispeale ka valitsus oli sunnitud Tallinna otsusega sama teed minema. “Loodame, et ka nüüd tuleb Toompeal lõpuks aru pähe, et nende tehtud otsus oli viga,” sõnas linnapea.

Uuringud näitavad, et linnakodanikud on läbi aastate pidanud alkoholi tarbimist avalikes kohtades üheks normaalset elukorraldust enam häirivaks nähtuseks. “Liigne alkoholitarbimine on Eestis niigi probleemiks, ning Tallinn teeb kõik endast oleneva, et väärtustada alkoholivaba linnaruumi,” lubas Savisaar.

Abilinnapea Kalle Klandorf tõi linnapea sõnul hea võrdluse kui ütles, et Euroopa Liidus saavad saadikud taluvusraha ning küsis, et miks meie ei saa taluvusraha selle eest, et peame tänaval jauravaid joodikuid taluma.

“Seadus, mis lubab inimestel avalikus kohas alkoholi juua, on kehtinud poolteist kuud – liiga lühikest aega, et selle mõjudest põhjapanevaid järeldusi teha. Kuid lausliberaalne alkoholipoliitika tõstab kuritegevusriski. Suure osa vägivallakuritegude taga on alkohol,” rõhutas Savisaar.

Statistika kohaselt on linnapea sõnul 75% perevägivallast seotud alkoholiga.

“Enne pidi mees minema baari ja mõtlema, kas ta ikka tahab ennast suure raha eest täis juua, aga nüüd võib ta võtta poest viina või veini, selle kohe poe uksel endale sisse kulistada, minna siis koju ning lüüa naisel-lapsel silma siniseks. Riik sõna otseses mõttes soodustab seda,” oli linnapea pahane.

Politsei poolne statistika, et kuritegevus väheneb, ei näita Tallinna linnapea sõnul aga tegelikku olukorda, sest fookus on suunatud mujale, neil ei ole jaksu alkoholiväärtegudega tegelda.

“Eesti on endiselt alkoholisurmadelt Euroopas esikohal. Tarbimiselt samuti esimeste seas,” tõi Savisaar välja.

“Tallinnas jääb paar märgistatud kohta, kus inimesed võivad avalikult alkoholi juua. Määruses on avaliku napsitamise piirkonnad täpsemalt välja toodud, need jäävad Toompea lossi ja Kadrioru lossi ümbrusesse – seega kohtades, kus avalikku alkoholitarvitamist riigi poolt soositakse.”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Priit Utsar
28. aug. 2014 15:40
Ma loodan, et ka patsikul tuleb nüüd mõistus pähe! Kaua sa seal narri mängid ja rahvast lollitad?