"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Keskmine palk oli aasta esimesel poolel 1023 eurot (0)
29. august 2014

Statistikaameti teatel oli keskmine brutokuupalk selle aasta teises kvartalis 1023 eurot ja palk tõusis eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes 4,8 protsenti.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga oli brutokuupalga tõus teises kvartalis aeglasem kui esimeses kvartalis, teatas statistikaamet kodulehel.

Ilma ebaregulaarsete preemiate ja lisatasudeta tõusis keskmine brutokuupalk teises kvartalis 5 protsenti. Ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud langesid läinud aasta teise kvartaliga võrreldes palgatöötaja kohta 1,8 protsenti ning vähendasid keskmist brutokuupalga tõusu 0,2 protsendipunkti.

Reaalpalk, milles tarbijahinnaindeksi muutuse mõju on arvesse võetud, tõusis selle aasta teises kvartalis samuti 4,8 protsenti. Reaalpalk tõusis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes kaheteistkümnendat kvartalit järjest.

Palgastatistika uuringu alusel oli juuni lõpu seisuga töötajate arv 4,7 protsenti suurem kui 2013. aasta juuni lõpus. Pisut üle 10 protsendi suurenes palgatöötajate arv neljal tegevusalal: põllumajandus, metsamajandus ja kalapüük; hulgi- ja jaekaubandus; majutus ja toitlustus ning haldus- ja abitegevused.

Keskmine brutotunnipalk oli käesoleva aasta teises kvartalis 6,21 eurot ja tunnipalk tõusis 2013. aasta teise kvartaliga võrreldes 8,8 protsenti.

Keskmine brutokuupalk ja -tunnipalk tõusis sel aasta teises kvartalis eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes kõige enam finants- ja kindlustustegevuse palgatöötajatel: kuupalk 9,3 ja tunnipalk 12,2 protsenti.

Keskmine brutokuupalk ja -tunnipalk tõusis eelmise aasta teise kvartaliga võrreldes kõige vähem mäetööstuse tegevusala palgatöötajatel: kuupalk 0,4 ja tunnipalk 4,8 protsenti.

Keskmine brutopalk oli aprillis 996 eurot, mais 1002 eurot ja juunis 1065 eurot.

Selle aasta teises kvartalis oli tööandja keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus 1379 eurot ja tunnis 9,29 eurot. Keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus ja tunnis tõusis vastavalt 4,5 ja 7,3 protsenti võrreldes 2013. aasta teise kvartaliga.

Keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus tõusis möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes kõige enam ehk 8,9 protsenti elektrienergia, gaasi, auru ja konditsioneeritud õhuga varustamise tegevusalal ning 11,2 protsenti tunnis finants- ja kindlustustegevuses.

Keskmine tööjõukulu palgatöötaja kohta kuus langes läinud aasta teise kvartaliga võrreldes ainult mäetööstuses – 0,8 protsenti ning tööjõukulu tunnis tõusis kõige vähem info ja side tegevusalal, kus tõus oli 3 protsenti.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.