"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ossinovski sõnul on teaduse rahastamise puudujääk üle 70 miljoni euro (0)
29. august 2014

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski hinnangul puudub Eesti järgmiste aastate teadustegevuse eelarvest enam kui 70 miljonit eurot.

“Esialgsetel arvutustel me jääme järgmisel aastal umbes paari miljoni euro ulatuses enda eesmärgist maha. Ülejärgmisel aastal on meil praeguse seisuga puudu umbes 30 miljonit ja 2017. aastal juba 40 miljonit, nii et käärid on üsna suured,” ütles Ossinovski, vahendas BNS.

“Loomulikult teadust ei rahastata mitte selle pärast, et saavutada kokkulepitud sihttasemed – mingisugune müstiline üks protsent SKT-st -, vaid et panustada teadusarendustegevusse ja innovatsiooni. Selleks, et teadusmahuka majanduseni liikuda, tuleb teadusse ka rohkem investeerida.”

Ossinovski sõnul tekitab olemasolev rahastussuund pingeid. “Ühelt poolt on praegune teaduse rahastamise süsteem üles ehitatud sellisel viisil, et seal on väga suur konkurentsipõhise rahastuse komponent ja märkimisväärselt väiksem baasrahastuse komponent, mis on teadusarendusasutustele ette nähtud,” selgitas Ossinovski.

“Me oleme seadnud nii riiklikult kui ka Euroopa tasemel eesmärgi, et teadusarendustegevusse läheks üks protsent SKT-st. Kui me vaatame oma vastuvõetud teadusarendustegevuse rakenduskava, siis järgmisel aastal see eesmärk enam-vähem saavutatakse. Ülejärgmisel aastal ja pärast seda on meil märkimisväärsed käärid selle vahel, mille me oleme ise kokku leppinud ja selle vahel, mis on eelarvega ette nähtud. Mina olen selgelt seda meelt, et valitsus peab lähiaastatel leidma lisaraha teaduse finantseerimiseks,” märkis Ossinovski ning lisas, et peatselt luuakse töörühm leidmaks võimalusi, kuidas teadusrahastuse süsteem muuta õiglasemaks ja kõigile osapooltele vastuvõetavamaks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.