"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Me armastame impeeriumit? (0)
22. september 2014

Eestlasena on mul piinlik, kui külmalt me suhtume šotlaste unistusse olla iseseisev riik. Väidetavalt on eestlaste võimuladviku hoiaku põhjus pragmaatiline – impeeriumi koospüsimine tagavat Eestile suurema julgeoleku sõjaolukorras. Samas, kus olid britid Teise maailmasõja ajal Eesti kaitsel?

Ometi peaksime olema seda kaastundlikumad, sest oleme ise kogenud sama. Talunud varjatud ähvardusi ja manipulatsioone ja kogu iseseisvuse idee mahamaterdamist. «Te ei saa ise hakkama» oli põhiline sõnum, mida öeldi eestlastele, kui nad tahtsid suurest Nõukogude Liidust lahti lüüa. Seda ja ilmselt veel hullemat pidi kuulma Rahvarinde juht Savisaar, üks IME ehk isemajandava Eesti programmi autor, samuti Moskva võimukoridorides laveeriv Arnold Rüütel ja kogu eesti rahvas. Mille poolest käitub Briti peaminister David Cameron teisiti kui NSV Liidu juht Mihhail Gorbatšov omal ajal meiega? On selge, et erinevalt Nõukogude Liidust pole neil tanke rahva vastu saata vaja, sest tänapäeva valimised tehakse ära pigem raha ja meedia toel.

Briti impeerium tõi meedias välja kogu oma prominentidest raskekahurväe alates David Beckhamist kuni Harry Potteri emanda, kirjanik J.K Rowlinguni – et ühe rahva vabadus- iha lämmatada. Lisaks loomulikult väike altkäemaks ehk mitmed magusad lubadused, mida Šotimaa saab, kui jääb liitu edasi.

Eestlastena peaksime igal juhul olema pigem impeeriumite vastu – ja rahvaste vabadusiha poolt. Seda juhul, kui tahame, et ka meie pisikese rahva enesemääramisõigus oleks iseenesestmõistetav.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.