"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
PALJASTAV VIDEO: Häältelugejad asendasid jah-hääled ning märgistasid ise sedeleid? (0)
26. september 2014
Ametnik jah-hääli ei-hunnikusse tõstmas.

Kui Liisa Pakosta (IRL) leidis, et Šoti referendum on demokraatia poolest meile eeskujuks, siis internetis levivatest videoklippidest on ka näha, kuidas võis toimuda häälte võltsimine valimisjaoskondades.

Ühel videol on näha, kuidas häältelugemist teostav ametnik tõstab omavoliliselt juba loetud sedeleid ühest virnast teise, asendades kaks jah-virna sedelit ühe ei-virna omaga.

Sky News televisiooniprogrammi uudistelõigus on ekraanilt selgelt näha, kuidas jah-märgistusega sedelid asetsevad pärast häälte lugemist ei-märgistusega sedelite hulgas.

Samuti on ühele videole salvestatud häältelugeja, kes märgistab omavoliliselt sedeleid. Lisaks meediapoolsetele manipulatsioonidele on kõne all olnud ka referendumil kasutatud valimisküsimuse kallutatus. Otterbeini ülikooli psühholoogiaprofessor Noam Spanceri sõnul kasutati sedelite vormistamisel klassikalist raamefekti võtet.

«Raamefekt on levinud meetod, kui soovitakse midagi presenteerides juba ette mõjutada tulemust,» selgitas teine psühholoog, Craig McKenzie. «Kui keegi püüab näiteks müüa kallist kohvimasinat, siis võib seda reklaamida kaheti. Üks võimalus on öelda: «See on kõrgkvaliteetne kohvimasin, mille hind on 400 dollarit.» Samas võib sama kaupa reklaamida, öeldes: «Keskmine inimene kulutab aastas 800 dollarit Starbucksi kohvile. See kohvimasin maksab vaid pool sellest hinnast»,» tõi McKenzie võrdluse.

Kui esialgne ettepanek oli kasutada valimissedelitel küsimust «Kas te olete nõus, et Šotimaa peaks olema iseseisev riik?» koos jah- ja ei- vastusevariantidega, siis see lükati järelvaataja rolli täitnud Ühendkuningriigi valimiskomisjoni poolt tagasi kui sobimatu.

«Sõnastus, mis algab küsimusega «Kas te olete nõus?», ei saa olla erapooletu, kuna soodustab vastama jaatavalt ning tuleks asendada neutraalsemaga,» oli valimiskomisjoni seisukoht. Niisiis kasutati selle asemel neutraalsemat küsimust «Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik?».
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.