"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Meie võit! (0)
29. september 2014

«Meie võit!» võiks hüüda valitsuse otsuse peale tänaval joomine taas ära keelata. Kindlasti oli siin oma osa ka ajalehel Pealinn, mis lasi korduvalt kõlada asjatundjate sõnadel, et ilma napsitamist lubava seadusetagi joob eestlane liiga palju.

Küllap on enamik eestlasi mõne purjus sugulase, tuttava või võhivõõra pärast kannatama pidanud. Seepärast pole imestada, et hiljutine Turu-uuringute AS-i tehtud küsitlus näitas, kuidas 82%elanikest ei poolda avalikus kohas alkoholi tarbimist. Ilmselt oleks see jäänud valitsuse tähelepanuta, sest mingi küsitlus – s.t rahva arvamus – talle ju ei mõju. Kui ainult poleks neid tüütuid linna püsti pandud silte akna taga…

Pankur Indrek Neivelt leidis, et Kadriorgu ja Toompeale paigaldatud joomist lubavad sildid on väga hea nali. Mõjub ikka see, kui konkreetne silt lossi ees seisab ja joodikuid kokku meelitada ähvardab. See tõestab, et Tallinn suudab valitsuse suuremad lollused ära hoida. Kiita tuleb ka Pärnut jt omavalitsusi, kes alkoseadusega võideldes Tallinnaga ühisrinde moodustasid.

Siiski on see alles esimene lahinguvõit suures alkoholivastases sõjas – tagasikäigu pidurdamine. Nüüd on tarvis minna edasi. Alkohoolikutele puudub praegu Eestis korralik ravi ning alkoreklaami peaks valitsus reguleerima karmimalt, magu seda tehakse teistes edumeelsetes riikides. Ja nagu iga vanalinna elanik teab, on joomakohti liiga palju. Õhtul ei saa seal rahulikult jalutadagi, ilma et tänavale kostuv vali muusika nõrgema iseloomuga inimest rüüpama ei meelitaks või nokastanud jõmmid kambakesi tüli norima ei tuleks. Suuremast võidust saab rääkida siis, kui paljud Eesti pereisad enam laste raha maha ei joo ning alkoholiuima tõttu naist ja lapsi ei klohmi. Samuti siis, kui sellistes oludes kasvanud lapsed teismelisena ei hoople, et kõvem mees on see, kel peol kõige kangemad joogid sees. Kõva mees ei ole nüpeldav ja lastele halba eeskuju näitav alkohoolik, vaid isa, kes viib lapsed kalale ja loomaaeda ning üllatab naist näiteks lillede ja kingitustega. Seda lihtsalt niisama – tänuks selle eest, et pere on olemas.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.