"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Snowdeni advokaat: sanktsioonide käes kannatavad süütud (3)
02. oktoober 2014

"Majandussanktsioonide käes kannatanud võivad oma riigid kohtusse kaevata," kirjutas Edward Snowdeni advokaat Anatoli Kutšerna.

Kutšerna leidis Briti väljaandes Cityam, et Venemaale kehtsestatud sanktsioonidest on selle juhtkonnale vähe kasu. Pigem kannatavad sanktsioonide ja Venemaa vastumeetmete tõttu lihtsad inimesed ja tavalised ärid.

“Majandussanktsioonid saavutavad harva oma eesmärgi,” kirjutas Kutšerna.

“Pigem toidavad need umbusku ja vaenulikust inimeste vahel. Idee, et majanduslikust kitsikust tundvad inimesed tulevad Venemaal Putini vastu tänavatele, on naeruväärne. Putini toetus pole iialgi olnud nii tugev, kui sanktsioonide ajal. Tema toetus kasvab isegi keskklassi ja kõrgemalt haritud inimeste seas. Iroonia peitub selles, et sanktsioonid on kui boonus Vene kohalikele ettevõtetele. Välisettevõtted, kes oma valitsuste õhutusel Venemaale investeerisid, on jäetud nüüd nende samade valitsuste poolt mädanema. Milline Kreeka talunik või Saksa tootja sanktsioone palus või nende poolt hääletas?”

Advokaadi sõnul peaks lääs jätma majandusmeetmetega tripstrapstrulli mängimise. “Sanktsioonid mitte ainult ei hävita töökohti ja ärisid, vaid need tallavad põhiõigusi jalge alla lihtsate inimeste ja ettevõtete põhiõigusi. Need irvitavad sajanditevanuse traditsiooni üle, et kedagi, kes pole kuritegu sooritanud, ei tohi karistada. Üle kõige aga õõnestavad sanktsioonid õiflasi püüdlusi, mille eest ukrainalsed sõdivad ja surevad. Sanktsioonide tõttu on raskem ka nende töö, kes Kiievis otsivad konfliktile rahumeelset lahendust.”

Kutšerna sõnul saab ta advokaadina soovitada vaid oma riike sanktsioonide eest rahvusvahelistesse kohtutesse kaevata. “Samas on see kallis ning ei too tagasi ärilisi kaotusi,” märkis Kutšerna.

Euroopa liit maksab talunikele sanktsioonides kannatamisse eest toetusi. “Samas pikas perspektiivis  on jabur paluda Euroopa maksumaksjatel tasuda selle eest, et talunikud oma toodangut hävitaksid.”

Kutšerna sõnul võib sanktsioonide legaalsuse kohta heal juhul kasutada sõna “kaheldav”. “Tegelikult rikuvad need räigelt Maailma kaubandusorganisatiooni vaba kaubanduse põhimõtteid,” märkis advokaat.

Jätkuvad sanktsioonid on eriti ebaloogilised viimasel ajal, kus sõdivad pooled on kehtestanud vaherahu ja on istumas läbirääkimiste laua taha. “Venemaa jaoks on see tõestus, et Lääs ei ole rahust huvitatud,” lausus Kutšerna. 

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Tõnu
29. märts 2015 00:57
Venemaal elavad inimesed ei tunneta mingeid sanktsioone. Sanktsioone peaksid ehk saama siis ka need riigid, kes toetasid verist ja ebaseaduslikku riigipööret Kiievis. Gruusias ja Leedus valmistati ette snaipreidja üks nende rahastaja oli USA poolt paika pandud kuritegelik endine president Shkashvili, kes praegu tegutseb Ukrainas. Kõik riigid, kes pooldasid verist kodusõda on süüdi. Tean , et Venemaa kodusõjast osa ei võtnud, vaid saatis toiduabi, sest kriisikolletes elavad peamiselt venelased ja võttis vastu põgenikke.. Tänu Saksamaa, Prantsusmaa ja Venemaa tipp-poliitikutele lõppes kodusõda. Ukraina sõjavägi viis oma sõjamoona eemale, Venemaal polnud midagi viia, sest seal polnud neil midagi.
Lea
16. märts 2015 23:38
Nüüd toimus ju teine Minski rahuleping, milles osalesid Venemaa, Prantsusmaa ja Saksamaa ning neid võeti kuulda. Sanktsioonid tuleks lõpetada, see oleks kõigile kasulik, pealegi kodusõda sai läbi.
Enn
6. veebr. 2015 01:27
Vihavaen ja kangekaelsus on tugevam, kui inimeste heaolu. Venemaa on suur riik ja saab hakkama, kannatavad väiksemad Euroopa riigid. Kui poliitikud on otsustanud sanktsioonide kasuks, siis peavad nad rahliselt abistama ettevõtteid, mis kannatavad sanktsioonide tõttu kahjumeid. Pealegi Venemaa tahab Ukrainas rahu, sest hukkuvad paljud sõjakolletes elavad venelased. Venemaalt seal kedagi pole ja ka mitte tanke. Minski rahulepingu järgi pidid ukraina sõjaväelased oma tankid ja kahurid sõjakoldest eemale viima, kuid nad ei teinud seda.