"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lauri Laasi: Paeti ja Lavrovi kokkulepped vajavad selgitust (0)
07. oktoober 2014

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis täna välisminister Urmas Paetile üle arupärimise, milles nõutakse vastuseid Eesti ja Venemaa välisministrite sõlmitud saatkondade paiknemise kokkuleppe ümber tekkinud küsimustele.  

“Välisministrite sõlmitud tehingu kohaselt saab Venemaa enda käsutusse 99 aastaks seitsmest aadressist koosneva hoonetekompleksi Tallinna vanalinnas ning 17 000-ruutmeetrise kinnistu Tallinnas, Pirita linnaosas, Lauri teel. Eesti saab endale vaid saatkonnahoone Moskvas Malõi Kislovski põiktänavas ning võimaluse rentida 99 aastaks sümboolse hinnaga majaalust maad. Välisministeeriumi asekantsleri Tõnis Saare sõnul püüti lepingus järgida pariteetsuse põhimõtet, et mõlemad pooled saaksid võrdselt kasu. Vägisi tundub, et tehingust Eesti riik küll kasu ei saanud,” sõnas Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Lauri Laasi.

Laasi tahtis veel teada, et milline kinnisvara büroo hindamisakt või eksperthinnang kinnitab seda, et tegemist on materiaalselt võrdväärse vahetusega ning tegemist ei ole Eesti Vabariigile kahjuliku tehinguga?

“Märkimist väärib ka fakt, et enne okupatsiooni kuulus Nõukogude Liidule Eestis vaid üks hoone Pikal tänaval. On arusaamatu, miks otsustati 18. veebruari lepinguga Venemaale eraldada koguni seitse hoonet,“ sõnas ta.

Lisaks võivad taolised suuremahulised kinnisvaraloovutused teisele riigile kujutada endast Laasi arvates ka julgeolekuriski.

“Oleks huvitav teada, kas enne kokkuleppe sõlmimist küsiti tehingu osas ohuhinnangut ka Kaitsepolitseist,” lõpetas Laasi.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.