"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lasteaedades kutsutakse vanemaid üles õppima (0)
10. oktoober 2014
Suitsupääsukese lasteaed tegi koolitustega algust juba aasta alguses, õpetades lastele suhtlemist nukkude abil.

10.-17. oktoobrini saab täiskasvanud õppijate nädalal meisterdada õpitubades ja külastada näitusi, osaleda avatud uste päevadel ja ekskursioonidel. Nädala juhtmõtteks on «Õige aeg on õppida».

«Just nüüd tuleks vaadata üle oma senine haridustee ja küsida endalt, kas ma õpin, mida ja kuidas ma õpin ning mismoodi saan oma tarkust igapäevaelus kasutada,» ütles täiskasvanute koolitajate assotsiatsiooni Andras projektijuht Sirje Plaks.

Õpivad ka lapsevanemad

«Püüame jõuda nende inimesteni, kel mingil põhjusel õpinguharjumused kaugeks jäänud. Näiteks on Eestis ligi 40 000 20-34-aastast inimest, kel on ainult põhiharidus. Eriharidus aga puudub ligi kolmandikul 24-65-aastastest ning kindlasti takistab see neil tööturul edukalt konkureerimast.»

Koolide ja raamatukogude kõrval haarab TÕN 2014 ehk tä- navune täiskasvanud õppija nä- dal isegi lasteaedu.

«Paljud lasteaiad jagavad teavet täiskasvanute koolituste kohta lastevanemate koosolekutel,» ütles Plaks. «Kohal on nii koolitajad, karjäärinõustajad ja psühholoogid kui ka edukad õppijad ise. Kuigi see on muidugi suuresti inimese enda asi, kas ja mil viisil edasi õppida, on neile õigel ajal jagatud nõuannetest suur abi. Inimesel peab olema mingi toetav seljatagune!»

Plaksi sõnul on õpivõimalusi tegelikult väga palju, kuid pahatihti ei oska inimesed enda jaoks õiget õigel ajal üles leida. Kuidas korraldada tulevikus otstarbekamat koolitust riigis tervikuna, räägib 17. oktoobril Tallinnas täiskasvanuhariduse foorumil SA Kutsekoda juhataja Tiia Randma.

Arvutikoolitus linna raamatukogudes

«Uue süsteemi järele on ilmne vajadus, sest muidu ei saa me tööturul otsi kokku,» nentis Randma. «Praegu on pahatihti nii, et tööandjad ei leia vajalikku oskustööjõudu ja kooli lõpetajad õiget tööandjat.»

Randma sõnul tuleks riigis kõigepealt luua valdkondlik ekspertkogu, kes eri töövaldkondade tegelikud koolitusvajadused põhjalikult läbi analüüsib ja neutraalset tööjõuvajaduse prognoosipilti koostada aitab.

«Muidu me ei teagi, kas Eestis on vaja rohkem vedurijuhte või hoopis lendureid,» mainis Randma.

Paljud linna raamatukogud pakuvad sel nädalal arvutikoolitust ja õpetavad interneti tööportaalidega töötama. Koos pangaliiduga toimuvad juba teist aastat ka rahatarkuse koolitused, mis aitavad planeerida pere eelarvet ja paremini mõista arvukaid finantsteenuseid.

Raekojas võtavad 14. oktoobril tunnustuse vastu Tallinna ja Harjumaa aasta õppijad ja koolitajad.

Kuidas ergutada oma karjääri?

Vanalinna täiskasvanute gümnaasiumis (Kooli 2) saavad huvilised 15. oktoobril kell 10 kuulata karjäärinõustaja Kersti Aave loengut «Karjäär on alanud. Kuidas edasi?».

Männiku raamatukogus (Pihlaka 12) on kogu nädala vältel avatud raamatuväljapanek «Õpime ja õpetame» ja Laagna raamatukogus (Võru 11) väljapanekud lapsevanemaile «Kuidas kasvatada teismelist» ja «Kuidas kasvatada õnnelikku last».

Täiskasvanud õppija nädala kogu programmiga saab tutvuda www.andras.ee

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.