"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VÄLDI OHTE: Naistepuna võib vähiravi untsu keerata või tite tuua (0)
10. oktoober 2014
6,4% erakorralise meditsiini osakonna patsientidest satub sinna ravimite koostoimete tagajärjel. «Pooli neist juhtumistest oleks saanud ennetada,» märgib proviisor Ülle Helena Meren.

«Kõik on mürk ja kõik on ravim – sõltub annusest. Ükski ravim ei ole 100% hea,» ütleb Ida-Tallinna keskhaigla proviisor Ülle Helena Meren. «Ravim on tubli abimees, kui me oskame teda kasutada, kuid valesti kasutades võime saame mürgi.»

Ida-Tallinna Keskhaigla pakub tervisehuvilistele sügisel tasuta terviseteemalisi loenguid. Loengusarja esimene esineja oli haigla proviisor Ülle Helena Meren, kes rääkis ravimite koostoimest ravimtaimede ja toiduainetega.

«Ravimtaimede puhul võidakse arvata, et mis seal muretseda, mingeid tõsiseid toimeaineid need ju ei sisalda,» rääkis Meren. «Aga ka pealtnäha süütud preparaadid võivad oluliselt mõjutada teiste ravimite toimet. Näiteks vähipatsiendi puhul on levinud arvamus, et raske ravi kõrvale vajab inimene midagi toonust tõstvat. Ent toniseerivad preparaadid võivad vähendada vähiravimi mõju. Nii et kui pere tahab head ja ostab oma vähihaigele vanemale toonust tõstvat toidulisandit, siis ta võib teha hoopiski karuteene.»

Vähihaiged peaksid pigem lisapreparaatidest loobuma või pidama enne nõu arstiga.

Naistepuna nullib beebipillid

Ka nii kasulik taim nagu naistepuna võib tekitada teiste ravimitega vägagi soovimatuid koostoimeid. «Naistepuna on maailmas üks enim müüdud ravimtaimi. Ta on väga hea stressileevendaja, looduslik antidepressant, samuti aitab teatavate naistehädade, näiteks menstruatsioonivalude korral,» rääkis Meren. «Samas on tal ka ridamisi kõrvaltoimeid. Näiteks kiirendab ta vähiravimite metabolismi ehk viib ravimi kiiremini kehast välja, mistõttu see ei jõua avaldada soovitud mõju. Lisaks suurendab naistepuna migreenirohtude ning vähendab kolesterooliravimite toimet.»

Ka vähendab taim antibeebipillide mõju, mis selgub enamikule üllatusena. «Üsna palju beebisid on siia ilma sündinud just naistepuna väärkasutamise tõttu. Käidi külas, joodi ilusat naistepunateed, teadmata, et see pärsib beebipillide toime,» ütles Meren.

Ravimtaimi ja toiduaineid, mis teistele ravimitele toimet avaldavad, on sadu. Seetõttu kuulake hoolikalt arste, kui nad soovitavad näiteks mitte juua mõne ravimiga piima või katsuda vältida toidus küüslauku.

Vale ravimikogus on mürk

«Toksikoloogia üks teerajajaid Paracelsus ütles juba 15.-16. sajandil: «Kõik on mürk ja kõik on ravim – sõltub annusest.» Ükski ravim ei ole 100% hea,» nentis Meren. «Ravim on tubli abimees, kui me oskame teda kasutada, kuid valesti kasutades võime saame mürgi.»

Hiljuti tehtud magistritöö andmetel satub 6,4% erakorralise meditsiini osakonna patsientidest sinna ravimite koostoimete tagajärjel. «Pooli neist juhtumistest oleks saanud ravimi koostoimeid arvestades ennetada,» märkis Meren, kelle sõnul tuleks alati arstilt küsida, kas uus ravim sobib kokku olemasolevaga.

Mereni jutu järgi põhjustavad kõige ohutumana näivad käsimüügiravimid sageli kõige halvemaid koostoimeid. «Kõige enam negatiivseid koostoimeid tekitavad valuvaigistid nagu näiteks ibuprofeen ja diklofenak. Samuti selline näiliselt ohutu asi nagu südameaspiriin.» Alati peab küsima arsti soovitust, et hoida ära negatiivseid koostoimeid.

Samas on olemas ka head koostoimed. «Näiteks vererõhu puhul võib arst kirjutada välja ühe ravimi, kuid kui see ei mõju, kirjutab teise veel,» lausus Meren. «Lihtsalt need kaks ravimit täiendavad teineteist. Kunagi ei tohi ühtegi ravimit ära jätta selle pärast, et ise arvate, et see on ohtlik. Asja otsustab arst.»

Greip ei sobi potentsi- ega vähiravimitega

Teatud antibiootikumide võtmise ajal ei tohiks tarbida piimatooteid.

Piim ja piimatooted vähendavad osa antibiootikumide toimet. Nende antibiootikumide puhul tuleb jätta enne ja pärast tabletivõtmist kaks tundi piimavaba aega.

Kohv, tee ja alkohol vähendavad mineraalide ja vitamiinide toimet.

Vitamiinirikas greipfruut kaitseb külmetuse eest, kuid ei sobi väga paljude südamerohtudega, ka vererõhu-, südamerütmi-, kolesterooli- ja potentsiravimitega ning vähiravimitega, kuna võib suurendada nende ravimite kontsentratsiooni organismis ning tekib üledoosi oht.

Toniseerivat ženšenni ei tohiks kasutada kõrge vererõhuga haiged, kuna see võib vererõhku tõsta. Samuti ei sobi see taim aspiriiniga.

Küüslauk vähendab osa viirusravimite toimet ning suurendab verd vedeldavate ravimite toimet. Seetõttu tuleks küüslaugukoguseid vähendada ning süüa seda ravimivõtmise vahepeal.

Rohelised köögiviljad (brokkoli, spinat) sisaldavad palju K-vitamiini, mis paksendab verd, ning ei sobi seetõttu niigi paksu verega inimeste põhitoiduks.
 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.