"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ema lõhn talletub lapse mällu aastateks (0)
17. oktoober 2014

Zoosemiootik Aleksei Turovski sõnul on mõned sünnirituaalid vanemad kui inimkond.

«Kui laps sünnib, võtab ema ta instinktiivselt vasaku käe peale. Loomulikult pole see raudkindel reegel, ema võib ka vastupidi teha, kuid loomupäraselt on see just nii,» rääkis Turovski. «Sama teevad ka ahvid ja isegi leemurid. See on zooloogiliselt äärmiselt huvitav, et vastsündinu võetakse just südame kohale.»

Teine rituaal, mida emad pärast sünnitust instinktiivselt teevad, on see, et nad tõstavad beebi oma näo juurde. «Sünnitanud emasel on näol ning kaelal unikaalne higilõhnabukett,» selgitas Turovski. «See lõhnade portree saab väga pikaks ajaks lapse mällu vermitud, sest haistmismälu on kõige ürgsem mälu üldse. Sellepärast ei tohi sünnitanu end pesta seni, kuni laps pole olnud temaga kontaktis. Minu kui zooloogi seisukoht on selline, et see, mida tehti nõukogude sünnitusmajades – vastsündinu eraldati emast ja anti talle alles siis, kui ema oli ennast puhtaks pesnud –, oli kuritegu.»

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.