"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linn kaotab algaval aastal lasteaedadest järjekorrad (0)
28. november 2014
2015. aasta jooksul peaksid koha munitsipaallasteaias saama kõik Tallinna lapsed, kes seda vajavad.

«Järgmise aasta lõpuks tagame Tallinnas igale lapsele munitsipaallasteaia koha – see tähendab, et koha saavad nii lasteaia-, sõime- kui ka puuetega lapsed,» ütles Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Linn on 2015. aasta eelarvesse kavandanud kuus miljonit eurot kolme uue lasteaia ehitamiseks. «Need peaksid tulema Kadriorgu Koidula tänavale, Õismäele Järveotsa tänavale ja Nõmmele Pihlaka tänavale,» ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart.

Nõmme uude lasteaeda on kavandatud 80 kohta, Kadriorgu 100 ja Õismäele 120 lasteaiakohta. Peale selle loob linn neli uut rühma erivajadustega lastele Mustakivi, Lindakivi ja Sinilille lasteaias ning 26. lasteaias. 26. lasteaeda tuleb juurde neli uut moodulit ja Mustamäel asuv Tammetõru lasteaed saab juurde ühe rühma.

Praegu ootab Tallinnas lasteaiajärjekorras 5100 last. «Neist 5000 vajab kohta 2015. aasta septembriks ja 4500 saavad koha kooliminevate laste arvelt,» rääkis Savisaar. «Lisaks loome järgmisel aastal veel 601 uut lasteaiakohta kokku 33 rühmas.»

«Põhimõtteliselt pole ka lasteaiakoha järjekorras ootavate laste arv – 440 – kuigi suur ja tegelikult on praegugi lasteaedades vabu kohti,» nentis Kõlvart.

Tallinnas kehtib reegel, et vanem võib oma lapse panna korraga kolme lasteaia järjekorda ja koha valik pole seotud registreeritud elukohaga nagu koolide puhul. «Mul endal on ka kolmeaastane tütar Liidia, kes ootab endale lasteaiakohta,» lausus Kõlvart. «Oleme kolmes kohas järjekorras ja kuni koha saame, käib minu tütar eralasteaias. Peab tunnistama, et panime lapse ka suhteliselt hilja järjekorda. Vahepeal pakuti meile kohta ühes lasteaias, mis ei olnud aga kodule kõige lähemal, ja otsustasime tol hetkel lasteaeda mitte vahetada. Samas kui tavalasteaias on kuutasu keskmiselt 40 eurot kuus, siis eralasteaias pean maksma 350 eurot, millest sada kompenseerib linn.»

Kolme uue linnalasteaia rajamine aitaks paljudel vanematel raha kokku hoida.

«Eks leidub ka vanemaid, kes jätkuvalt eelistavad eralasteaeda, isegi kui neil oleks võimalik saada koht linna lasteaias,» ütles Kõlvart. «Olen seda meelt, et minu tütar läheb küll linna lasteaeda, kui selleks võimalus tekib.»

Kõlvart täpsustas, et linn on lasteaedade kohapuudust leevendanud juba aastaid: «Oleme ehitanud uusi lasteaedu, rajanud moodullasteaedu ja loonud olemasolevatesse lasteaedadesse uusi rühmi.»

Abilinnapea sõnul pole moodullasteaiad sugugi halvemad püsivast lasteaiast. «Kohati võivad nad seest olla isegi paremas korras kui mõni vanem lasteaed,» selgitas Kõlvart. «Seni on lapsevanemate tagasiside olnud väga positiivne.»

Ühtekokku on Tallinnas praegu 130 munitsipaallasteaeda ning kahes koolis tegutsevad lasteaiarühmad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.