"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Päästjad manitsevad vanemaid lastega jääohutusest rääkima (0)
01. detsember 2014

Päästjad manitsevad kõiki lapsevanemaid oma lastega jääohutusest rääkima, et ennetada läbi jää vajumisest tingitud õnnetusi ja uppumise ohtu.

Esmaspäeval kell 15.18 teatati Pärnu päästekomando päästjatele, et Pärnus Vana-Pärnu silla juures on jääl kaks last, edastas Lääne päästekeskus BNS-ile. Teataja sõnul asusid lapsed 20 meetri kaugusel kaldast ning lasid hapral jõejääl liugu ja pildusid jääkamakaid. Lapsed pääsesid siiski omal jõul kaldale ja kannatada ei saanud.  

Lääne päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Piret Seire palub kõigil vanematel kindlasti rääkida oma lastega jääohutusest. „Veel ei ole õige aeg jääle mängima minna. Talv on alles alanud ja paaripäevane külm ei taga veel kellelegi ohutut lustimist. Jääle on ohutu minna alles pärast paarinädalast külma, kui jää paksus on vähemalt 10 sentimeetrit,“ lisas Seire.

„Lastele tuleb rääkida, et jää on õhem sildade juures, kõrkjate ümbruses ning allika- ja suubumiskohtades. Samuti on jää tavaliselt nõrgem voolava veega veekogudes. Ka pragude ja lõhedega jää on ohtlik, sest ilmastikutingimuste muutumisel võivad praod ja lõhed ületamatuteks muutuda. Jääst läbi vajumisel saab saatuslikuks eelkõige külm vesi, mis mõne minutiga tegevusvõime halvab, mitte ujumisoskuse puudumine. Jääalune vesi on umbes +4 kraadi ja sellise vees kaotavad lapsed teadvuse vähem kui 10 minutiga. Kindlasti tuleb rääkida ka sellest, mida saab laps teha siis, kui ta keelule vaatamata, jääle läheb ning ohtu satub, “ selgitas Seire ning lisas, et kui kellelgi on selles osas abi vaja, võib julgesti pöörduda oma maakonna päästeennetaja poole.

Meeles peab pidama ka seda, et nõrgal jääl viibijatest ei tohiks niisama mööda jalutada, vaid nad tuleb sealt koheselt ära kutsuda. Abi vajavat inimest märgates tuleb helistada numbril 112. Lääne päästekeskus tänas esmaspäevasest juhtumist teatajat kiire ning ainuõige tegutsemise eest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.