"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Linna kutselabor aitab Teeviidal noortel end Skype'i töötajana tunda (0)
06. detsember 2014

Eilsest ootab Eesti Näituste messikeskuses noori mess Teeviit 2014. Linna ettevõtlusamet osaleb seal projektiga «Ettevõtlusameti kutselabor», kus saab katsetada eri ametite tööülesandeid.

Vaata galeriid (9)

Linna kutselaboris saab noor tunda end Skype`i töötaja, autolukksepa, treeneri või helitehnikuna.

«Kutselaboris on ka peaaegu et päris Skype’i kontor, mis alles hiljuti tituleeriti unistuste töökohaks,» ütles abilinnapea Arvo Sarapuu. «Noor saab oma silmaga näha ja järele proovida, milline näeb välja tööpäev juhtivas tarkvaraarendusettevõttes.»

Kutselabor hõlmab kogu messikeskuse B-halli esikorruse ja loob päriselule sarnase keskkonna. Spetsialisti juhendamisel saab proovida infotehnoloogia labori, kontserdisaali, autoremonditöökoja jpt erialaseid seadmeid ja tehnilisi vahendeid. Nii saab realistliku ettekujutuse näiteks metallitööst. «Suurim erinevus võrreldes varasemaga on, et messil osaleb aina rohkem ettevõtjaid, kes on ilmselt tõsiselt mures väärt tööjõu järelkasvu pärast,» lausus Sarapuu.

Metallist lilled

Minikontserdisaalis saab ülevaate Elephants from Neptune live-kontserdi heli- ja valgustehniku tööst kontserdi ajal. «Meelelahutusvaldkonda koordineerib messil ettevõte Event Center OÜ, kelle esindajate väitel on vajalike oskustega töötajat pea võimatu leida,» mainis Sarapuu. «Ehk hakkab Teeviida messil silma mõni hakkaja noor, kellest tulevikus võiks saada tippvalgustehnik. Eestis sellist ametit õppida ei saa, mistõttu koolitab ettevõte oma spetsialistid ise välja.»

«Kohal on ehtne metallipink ja keevitusaparaat, samuti kaitsevarustus alates kaitseprillidest,» ütles Lasnamäe mehaanikakooli arendusjuht Raul Ammer. «Kõik on nagu päris töökojas, nii et iga noormees saab keevitamisel kätt proovida. Viimasel ajal on metallitööst huvitunud küll ka päris palju tüdrukuid, mis minu arvates on päris positiivne.»

Messil tutvustab Lasnamäe mehaanikakool lisaks metallitööle autoteenindus-, automaatika-, ehitus- ja kinnisvarahoolduse ameteid.

Mehaanikakooli soovitab Ammer tulevikus valida neil noortel, kel meisterdamishuvi olemas. «Vaja on head kätt ja armastust oma tulevase eriala vastu, ootame nii noormehi kui ka neide,» lausus Ammer. «Tüdrukuid on mehaanikakoolis praegu kümnendiku ümber, eelkõige automaalri ja autotehniku erialal.» Kuna detsembrist on talverehvide kasutamine kohustuslik, õpetab mehaanikakool ka rehvivahetust ja autoplekksepa oskusi.

Kopli ametikool õpetab aga messil tundma suvelilli, maitsetaimi, seemneid ja puid. Meisterdatakse vitstest aeda, nahast kaktust ja metallist lilli.

Treeneritöö pärast gümnaasiumi

Samuti on kohal Skype’i kontor, kus selgub, millised näevad tööpäevad välja juhtivas tarkvaraettevõttes. Kutselaboris saab tuttavaks ka treeneritööga, kus tervislikke eluviise ergutab laupäeval järgima Eesti esikulturist Ott Kiivikas.

«Tahame noortele öelda, et liikumist peab olema igas päevas,» rääkis Kiivikas. «Praegu on ju paraku tihti nii, et tööl istume kaheksa tundi arvuti taga, siis istume autosse ja seejärel teleri ette. Kehaline aktiivsus aga peaks teadlikult saama iga päeva koostisosaks, kas või jalutuskäiguna.»

Messil kutsutakse noori ka treeneriametit proovima. «Tutvustame treeneriametit, mida huvilistel on ju võimalus proovida juba gümnaasiumi lõpetamise järel,» ütles Kiivikas. «Kõrgharidust see ei eelda.» Noorte infomess Teeviit toimub 21. korda ning on suurim taoline noorteüritus Eestis. Mullu külastas messi 8355 noort, neist enamik 16-18-aastased.

Vanglateenistuse ja narkokoerte etteasted


Teeviit pakub koolidele ja ettevõtetele head võimalust kohtuda oma tulevaste õppurite, töötajate või klientidega. Noortel on aga võimalik valida sobiv eriala kõrg- või kutsekoolis, samuti õppekeskuses. Valida saab rolli rahvusvahelises noorteorganisatsioonis, karjääri riigiasutuses või firmas.

Ettevõtlusameti kutselaboris saab katsetada infotehnoloogia, disaini, maksunduse ja tolli, treeningute, puidust käsitöö, aianduse, meelelahutuse ja tööstuse erialasid.

Näitusehalli keskel asuval laval toimuvad erialasid tutvustavad etteasted. Oodata on näiteks vanglateenistuse relvastatud üksuse esinemist, teenistus- ja narkokoerte etteasteid, põnevaid võistlusi, mänge jpm.

Mess on külastajatele avatud Eesti Näituste messikeskuses 6. detsembril kella 10-16. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.