"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Edgar Savisaar: ärge otsige mu raamatust tagamõtet, see on vaid armas muinasjutt (1)
08. detsember 2014

"See raamat on avatud raamat. See raamat ei ole endasse tõmbunud, mida ma ise pean selle raamatu omapäraks. Kõik tegelased on positiivsed, isegi kuri ajakirjanik kasvab ümber heaks inimeseks. Ehk annab see ka meediale enne jõule mõtlemisainet. Ka ajakirjanikust Plõksust saab ju inimene. Ka tema mõtleb nüüd teiste peale," kirjeldas linnapea Edgar Savisaar raamatu "Jõuluime" esitlusel lastele mõeldud teost.

Jõulud on ilus aeg. Sel ajal võib teha palju niisugust, mida harilikul ajal ei tee. Jõulude sõnum on eriline!

Edgar Savisaar õpetas, et seda raamatut lugedes tuleks tõrjuda ennekõike halvad mõtted välja. Kui vaja, siis lülitada ka arvutid välja. “Eriti kui teil on õnne, et keegi  – ema või isa või vanavanemad – teile seda raamatut ette loevad. Siis leiate ka teie oma õnne ja rõõmu.”

Tekib peretunne, mis on jõulude ajal kõige tähtsam 

“Jõulu ajal oleme me kõik Hundisilma lapsed ja ihkame muinasjuttu. Ja kui ma kuulen kedagi halba nalja heitmas selle raamatu üle, siis ütlen ma vaid üht  – võtke vaevaks ja lugege raamat läbi, siis lõppeb ka ironiseerimine,” põrutas linnapea.

Jõuluime raamatus on 9 juttu ning aeg kestab suvest jõuludeni. “Kõik neid lugusid läbib taimetark Maara kuju. Taimetargad ongi erilised inimesed. Neil on eriline side loodusega. Me ei tea, kuidas Maara sinna metsa elama sattus, aga seal ta nüüd on… Minu jaoks on see väga kodune, ja natuke kummastav.”

Maara ja tema loomad ning muud tegelased

See on linnapea sõnul nagu üks Eesti perekond. Oma tõe saavad nendest juttudest kätte päris väikesed lapsed, siis natuke suuremad, aga lõpuks ka isa ja ema.

“Mina olen ka isa ja vanaisa. Mul on neli last ja kolm lapselast. Lapselastele ma olengi selle raamatu pühendanud. Ma tean, mida tähendavad ühe vanaisa jutud, mis õpetavad lapselastele maailma nägema,” arvas ta.

Elav raamat

Savisaare sõnul juhtub raamatus kogu aeg midagi. “Aga pidage meeles – selles raamatus ei saa keegi haiget ega ükski loom kannatada. Kõik ohtlikud olukorrad lahenevad õnnelikult ja rahumeelselt.”

“Ärge otsige sellest raamatust vihjeid poliitikale. See on jõuluraamat.”

“Kirsti Jahilo  – minu hea kunstnik – on joonistanud palju multifilme, aga illustreerinud ka raamatuid. Iga kunstnik on unikaalne, aga on midagi võtnud ka oma eelkäijatelt. Mõnikord vaatan ma teda kui kadunud Edgar Valterit palju aastaid tagasi. Miks ma valisin Kirsti oma raamatu kunstnikuks? Mulle meeldib, et tema maailm on värviline ja ta oskab värvid üles leida. Ka temal on raamatus oma sõnum. Pange tähele pilti leheküljel 23, kus on antud moosiretsept – marjad, mesi, armastus – kolm kõige magusamat asja,” pajatas linnapea.

Savisara lisas, et Kirsti abikaasa Valdo Jahiloga seisid nad kõrvuti 1988 aegadel Laulva revolutsiooni aastatel. “Mitte keegi ei teadnud, mis meist järgmisel päeval saab. Aga me olime noored optimistid ja nendeks me olemegi jäänudki.”

Ka Kuku raadio pakkus välja idee teha linnapea raamatust kolm kuuldemängu ja need jõulude ajal raadios ette kanda.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

peeter
8. dets. 2014 09:52
tõeline jõuluime: Edgar Savisaar: ärge otsige mu raamnatust tagamõtet, see on vaid armas muinasjutt taat kirjutas raamnatu üsna natukese ajaga sai asi raamide vahele tuisk ulub ent kõrvade vahel ka raehoones