"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Keskpartei hinnangul peaks kanepituru reguleerimisele eelnema debatt (0)
20. detsember 2014

Keskerakond leiab, et kanepituru reguleerimine vajab laiemat debatti ja arvestada tuleks nii rahvusvahelist kogemust kui kohalike inimeste arvamust

“Kui me räägime kanepi kasutamisest raviotstarbel, siis see küsimus vajaks kindlasti laiemat debatti,” kommenteeris Keskerakonna peasekretär Priit Toobal BNS-ile TNS Emori sügisese uuringu tulemusi, mille kohaselt peab enamik Eestis elavatest inimestest vajalikuks kanepituru reguleerimist riiklikul tasandil.

“Olen seisukohal, et kindel regulatsioon on parem kui mittereguleeritud turg. Lähtudes uuringust, võib väita, et selge enamus Eesti inimestest toetab turu reguleerimist. Me näeme maailma kogemusest, et ravikanepi kasutamine on andnud meditsiinis positiivseid tulemusi. Seega, kui me räägime ainult ravikanepist, on tegemist tõsise mõttekohaga,” lausus Toobal.

Keskpartei peasekretäri sõnul on oht, et ravikanepit legaliseerides võib asi kiirelt edasi liikuda. “Samas kui on riiklikult reguleeritud turg, on ohud selgelt enam piiritletud. Mis aga puudutab uimasteid laiemalt – sealhulgas tavalist kanepit – siis olen seda meelt, et need peavad jääma rangelt keelatuks,” lausus Toobal.

TNS Emor viis tänavu novembris läbi uuringu, mille tulemustest lähtuvalt toetab 67 protsenti Eesti elanikest kanepituru riiklikku reguleerimist.

Uuringuga mõõdeti Eesti elanike suhtumist kanepi senise keelurežiimi lõpetamisse. Alkoholi-, tubaka- ja ravimiturge näiteks tuues küsiti, kas nendega sarnaselt võiks Eestis riiklikult kontrollida ja reguleerida ka kanepiturgu. Kanepituru reguleerimist alkoholi-, tubaka- ja ravimituru eeskujul toetas täielikult 43 protsenti vastanuist; pigem toetas 24 protsenti. Täielikult vastu oli 14 protsenti ja pigem vastu oli 7 protsenti vastanuist. Uuringus mõõdeti ka teadlikkust kanepi teaduslikult kinnitatud ravitoimetest. Vastanuist 64 protsenti oli teadlik, 31 protsenti aga ei olnud. Kanepi laiemat tarvitamist meditsiinilistel eesmärkidel arstietsepti alusel toetas küsitletuist 41 protsenti ja 45 protsenti ei toetanud.

Uuringu käigus küsitleti 538 vähemalt 18-aastast inimest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.