"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kadri Simson: Eestis tuleb kehtestada vaeseid aitav astmeline tulumaks (1)
08. jaanuar 2015

"Keskerakonna kava kohaselt tuleb Eestis kehtestada astmeline tulumaks. Praegusel hetkel me näeme, et see tulu, mis iga kuu ületab 2000 eurot, võiks minna kõrgema täiendava astme alla, mis oleks 33 protsenti," sõnas Keskerakonna aseesimees Kadri Simson.

Simson ütles Pealinnale, et Keskerakond on oma seekordses valimisplatvormis suuremat rõhku pannud majandusprogrammile, kus nähakse muuhulgas ette tervikliku maksureformi läbiviimist.

“Meie hinnangul vajab tänane maksusüsteem, milles tulumaksu võrra kaotatud miljonid teenitakse tagasi kodukuludele, ravimitele ja esmatarbekaupadele lisatud maksude kergitamisega, muutmist,” selgitas poliitik.

Riigikogu rahanduskomisjoni liikme sõnul peab Keskerakond vajalikuks ka klassikalise ettevõtte tulumaksu taastamist ja sotsiaalmaksu vähendamist.

“Ettevõtte tulumaks ei saa kindlasti olla nii kõrge nagu ta on üksikisikul – me pakume välja 12 protsenti. Klassikalise ettevõtte tulumaksu taastamine annab võimaluse koguda ka neid makse, mis praegu emafirmadele Eestist välja viiakse. Sotsiaalmaksu alandamine aga annab leevendust neile ettevõtetele, kes töökohti loovad.”

Miinimumpalga saajate maksukoormus väiksemaks!

Simsoni hinnangul tuleb Eestis ennekõike vähendada väiksema palgaga inimeste maksukoormust. Seda aitaks vähendada tulumaksuvaba miinimumi märkimisväärse tõstmisega. Lisaks näeb Keskerakonna programm ette käibemaksude ja aktsiiside korrigeerimist.

“Me teeme ettepaneku, et sellistel kaupadel, mille hinnakujundus on riikliku regulaatori kontrolli all, näiteks toasoojal, peaks olema kehtestatud madalam käibemaks, sest oma kodu kütmine Eestis pole luksuskaup. Seda ei pea karistama suuremate maksudega. Toasoe, põhitoiduained, kultuuriüritused – need võiksid olla madalama käibemaksu all,” lõpetas Simson.

Eesti Keskerakonna volikogu istung, kus kinnitatakse Keskerakonna valimisplatvorm ning riigikogu valimiste üleriigiline nimekiri, toimub sel laupäeval, 10. jaanuaril 2015. a. algusega kell 13 Tallinna Lauluväljaku I korruse saalis.

Volikogu istungist ja valimiskonverentsist võtavad lisaks volinikele osa riigikogu valimise Keskerakonna kandidaadid ja piirkondade delegaadid.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Teet
1. veebr. 2015 19:37
Astmeline tulumaks oleks hädavajalik.